Hello Aspirants

Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Main Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

**Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2019 Main**

- IBPS PO 2019 Main: GA Test – 7 PM Every Day
- IBPS PO 2019 Main: Reasoning Test – 8 PM Every Day
- IBPS PO 2019 Main: Quant Test – 9 PM Every Day
- IBPS PO 2019 Main: English Test – 10 PM Every Day

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the given questions.**Shivangi covers upstream in 16 hours in a boat to travel distance from the shopping mall to her office, while it takes 6 hours to cover 3/4th of the same distance running downstream. The speed of the current is

**_____ (A)**. The distance between the office and the mall is 640 km. After spending some hours in the mall, she buys an article at 20% discount from the labeled price. She found the same article in another shop with the same labeled price but at 26% discount, if she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40. Then the labeled price of an article is**_____ (B)**. Then she returns her home in the same boat. Now, if the boat took 8 hours less to travel a distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 9 Km/hr and speed of a stream is 3 Km/hr. Total**_____ (C)**distance traveled by boat from mall to her home. Her husband bought a mixture containing milk and water in which 33 (1/3) % is water. From that, Shivangi uses 15 litres of the mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9, then the initial quantity of milk is**_____ (D)**. Shivangi got her salary credited in her account. If she invests Rs. 18300 partly in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both schemes give equal interests. Then, amount invested in Scheme A is**_____ (E).****What should come in the place of (A)?**Correct**Explanation:**

640/(x-y)=16

x-y=40……(a)

480/(x+y)=6

x+y=80……(b)

Solving (a) and (b)

x=60 km/hr, y=20 km/hrIncorrect**Explanation:**

640/(x-y)=16

x-y=40……(a)

480/(x+y)=6

x+y=80……(b)

Solving (a) and (b)

x=60 km/hr, y=20 km/hr - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the given questions.**

Shivangi covers upstream in 16 hours in a boat to travel distance from the shopping mall to her office, while it takes 6 hours to cover 3/4th of the same distance running downstream. The speed of the current is**_____ (A)**. The distance between the office and the mall is 640 km. After spending some hours in the mall, she buys an article at 20% discount from the labeled price. She found the same article in another shop with the same labeled price but at 26% discount, if she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40. Then the labeled price of an article is**_____ (B)**. Then she returns her home in the same boat. Now, if the boat took 8 hours less to travel a distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 9 Km/hr and speed of a stream is 3 Km/hr. Total**_____ (C)**distance traveled by boat from mall to her home. Her husband bought a mixture containing milk and water in which 33 (1/3) % is water. From that, Shivangi uses 15 litres of the mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9, then the initial quantity of milk is**_____ (D)**. Shivangi got her salary credited in her account. If she invests Rs. 18300 partly in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both schemes give equal interests. Then, the amount invested in Scheme A is**_____ (E)****What should come in the place of (B)?**CorrectExplanation:

Let us take the labeled price of an article be Rs. x

Selling price in shop 1, = x * 80/100

Selling price in shop 2, = x * 76/100

If she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40

(x*80/100) – (x*76/100) = 40

4x/100 = 40

= > x = (40/4)*100

= > x = Rs.1000IncorrectExplanation:

Let us take the labeled price of an article be Rs. x

Selling price in shop 1, = x * 80/100

Selling price in shop 2, = x * 76/100

If she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40

(x*80/100) – (x*76/100) = 40

4x/100 = 40

= > x = (40/4)*100

= > x = Rs.1000 - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the given questions.**

Shivangi covers upstream in 16 hours in a boat to travel distance from the shopping mall to her office, while it takes 6 hours to cover 3/4th of the same distance running downstream. The speed of the current is**_____ (A)**. The distance between the office and the mall is 640 km. After spending some hours in the mall, she buys an article at 20% discount from the labeled price. She found the same article in another shop with the same labeled price but at 26% discount, if she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40. Then the labeled price of an article is**_____ (B)**. Then she returns her home in the same boat. Now, if the boat took 8 hours less to travel a distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 9 Km/hr and speed of a stream is 3 Km/hr. Total**_____ (C)**distance traveled by boat from mall to her home. Her husband bought a mixture containing milk and water in which 33 (1/3) % is water. From that, Shivangi uses 15 litres of the mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9, then the initial quantity of milk is**_____ (D)**. Shivangi got her salary credited in her account. If she invests Rs. 18300 partly in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both schemes give equal interests. Then, amount invested in Scheme A is**_____ (E)****What should come in the place of (C)?**CorrectExplanation:

8 =D(1/6 – 1/12)

D =96

Total = 96+96 =192 kmIncorrectExplanation:

8 =D(1/6 – 1/12)

D =96

Total = 96+96 =192 km - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the given questions.**

Shivangi covers upstream in 16 hours in a boat to travel distance from the shopping mall to her office, while it takes 6 hours to cover 3/4th of the same distance running downstream. The speed of the current is**_____ (A)**. The distance between the office and the mall is 640 km. After spending some hours in the mall, she buys an article at 20% discount from the labeled price. She found the same article in another shop with the same labeled price but at 26% discount, if she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40. Then the labeled price of an article is**_____ (B)**. Then she returns her home in the same boat. Now, if the boat took 8 hours less to travel a distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 9 Km/hr and speed of a stream is 3 Km/hr. Total**_____ (C)**distance traveled by boat from mall to her home. Her husband bought a mixture containing milk and water in which 33 (1/3) % is water. From that, Shivangi uses 15 litres of the mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9, then the initial quantity of milk is**_____ (D)**. Shivangi got her salary credited in her account. If she invests Rs. 18300 partly in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both schemes give equal interests. Then, amount invested in Scheme A is**_____ (E)****What should come in the place of (D)?**CorrectExplanation:

Ratio of Milk to water = 66 (2/3): 33 (1/3)

= 200/3: 100/3

= 2: 1

From that, Shivangi uses 15 litres of mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9

From the above statement we conclude,

(2x-15*2/3+4)/(x-15*1/3+5) =16/9

(2x-6)*9 = 16x

= > 18x – 54 = 16x

= > 2x = 54 = 27

= > x = 27 litres

Initial quantity of milk = 2 * 27 = 54 litresIncorrectExplanation:

Ratio of Milk to water = 66 (2/3): 33 (1/3)

= 200/3: 100/3

= 2: 1

From that, Shivangi uses 15 litres of mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9

From the above statement we conclude,

(2x-15*2/3+4)/(x-15*1/3+5) =16/9

(2x-6)*9 = 16x

= > 18x – 54 = 16x

= > 2x = 54 = 27

= > x = 27 litres

Initial quantity of milk = 2 * 27 = 54 litres - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the given questions.**

Shivangi covers upstream in 16 hours in a boat to travel distance from the shopping mall to her office, while it takes 6 hours to cover 3/4th of the same distance running downstream. The speed of the current is**_____ (A)**. The distance between the office and the mall is 640 km. After spending some hours in the mall, she buys an article at 20% discount from the labeled price. She found the same article in another shop with the same labeled price but at 26% discount, if she had bought it in that shop, she would be able to save Rs.40. Then the labeled price of an article is**_____ (B)**. Then she returns her home in the same boat. Now, if the boat took 8 hours less to travel a distance downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of a boat in still water is 9 Km/hr and speed of a stream is 3 Km/hr. Total**_____ (C)**distance traveled by boat from mall to her home. Her husband bought a mixture containing milk and water in which 33 (1/3) % is water. From that, Shivangi uses 15 litres of the mixture to make Kheer and again she asks her husband to buy 4 litres of milk. She adds 5 litres of water in the mixture. If the ratio of milk and water in the final mixture is 16: 9, then the initial quantity of milk is**_____ (D)**. Shivangi got her salary credited in her account. If she invests Rs. 18300 partly in Scheme A at 10% p.a. compound interest (compounded annually) for 2 years and partly in Scheme B at 10% p.a. simple interest for 4 years. Both schemes give equal interests. Then, amount invested in Scheme A is**_____ (E)****What should come in the place of (E)?**Correct**Explanation:**

Let amount invested in scheme A = X Rs

Amount invested in scheme B = (18300-X)

X*21/100= [(18300-X)*10*4]/100

21X = 732000- 40X

61X = 732000

X = Rs. 12000Incorrect**Explanation:**

Let amount invested in scheme A = X Rs

Amount invested in scheme B = (18300-X)

X*21/100= [(18300-X)*10*4]/100

21X = 732000- 40X

61X = 732000

X = Rs. 12000 - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q. 6 – 10): In each of the following number series given, one particular number is wrong. Find out the wrong number in each series.**

10 16 20 29 45 70 106CorrectExplanation:

Starting from the back

106– 70 = 36,

70- 45 = 25,

45 – 29 = 16,

29 – 20 = 9,

20 – 16 = 4,

16 – 15 = 1. Every difference is a perfect square starting from 36 and decreasing. Thus the wrong number is 10, it should be 15.IncorrectExplanation:

Starting from the back

106– 70 = 36,

70- 45 = 25,

45 – 29 = 16,

29 – 20 = 9,

20 – 16 = 4,

16 – 15 = 1. Every difference is a perfect square starting from 36 and decreasing. Thus the wrong number is 10, it should be 15. - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q. 6 – 10): In each of the following number series given, one particular number is wrong. Find out the wrong number in each series.**

4 6 12 30 90 315 1262CorrectExplanation:

4 × 1.5 = 6,

6 × 2 = 12,

12 × 2.5 = 30,

30 × 3 = 90,

90 × 3.5 = 315,

315 × 4 = 1260. Thus the wrong number is 1262, it should be 1260.IncorrectExplanation:

4 × 1.5 = 6,

6 × 2 = 12,

12 × 2.5 = 30,

30 × 3 = 90,

90 × 3.5 = 315,

315 × 4 = 1260. Thus the wrong number is 1262, it should be 1260. - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (Q. 6 – 10): In each of the following number series given, one particular number is wrong. Find out the wrong number in each series.**

36 19 11 7 5 4 3.5Correct**Explanation:**

35-19 = 16,

19-11 = 8,

11-7 = 4,

7-5 = 2,

5-4 = 1,

4-3.5 = .5

The difference is halved every time. Thus the wrong number is 36, it should be 35.Incorrect**Explanation:**

35-19 = 16,

19-11 = 8,

11-7 = 4,

7-5 = 2,

5-4 = 1,

4-3.5 = .5

The difference is halved every time. Thus the wrong number is 36, it should be 35. - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

4 2 3 8 26.25CorrectExplanation:

4 × .5 = 2,

2 × 1.5 = 3,

3 × 2.5 = 7.5,

7.5 × 3.5 = 26.25

In place of 8, it should be 7.5IncorrectExplanation:

4 × .5 = 2,

2 × 1.5 = 3,

3 × 2.5 = 7.5,

7.5 × 3.5 = 26.25

In place of 8, it should be 7.5 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**8 19 49 151 448**CorrectExplanation:

8 × 3 – 5 = 19,

19 × 3 – 5 = 52,

52 × 3 – 5 = 151.

151 x 3-5= 448

So in place of 49, it should be 52IncorrectExplanation:

8 × 3 – 5 = 19,

19 × 3 – 5 = 52,

52 × 3 – 5 = 151.

151 x 3-5= 448

So in place of 49, it should be 52

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.

**Click Here To Buy Data Interpretation Questions PDF 2019**

**Bank Jobs Notification**

**Central Govt Jobs Notification**