Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have created Some questions related to First Important Officials of India!!!

  1. The first female president of our country was ……………………….
    1.Jayalaitha
    2.Indira Gandhi
    3.Prathiba Patil
    4.Rani Lakshmi Bahi
    5.Kiren Bedi
    Answer – 3.Prathiba Patil
    Explanation :
    Prathiba Patil was the 12thPresident of India from 2007 to 2012. She previously served as the Governor of Rajasthan from 2004 to 2007.

  2. Who among the following was the first Chief justice of India ?
    1.K.C.Niyogi
    2.Sukumar Sen
    3.T.S.Thakur
    4.Harilal.J.Kania
    5.None of these
    Answer – 4.Harilal.J.Kania
    Explanation :
    Sir Harilal Jekisundas Kania was the first Chief Justice of India, dying in office in 1951.

  3. The first President of India was …………………….
    1.Dr.Rajendra Prasad
    2.Meira Kumar
    3.Jawaharlal Nehru
    4.Dr.Ambedkar
    5.None of these
    Answer – 1.Dr.Rajendra Prasad
    Explanation :
    Rajendra Prasad was the first President of the Republic of India. Succeeded by Sarvepalli Radhakrishnan

  4. Who among the following was the first female Prime minister of India?
    1.Prathiba Patil
    2.Indira Gandhi
    3.Sarojini Naidu
    4.Kiren Bedi
    5.None of these
    Answer – 2.Indira Gandhi
    Explanation :
    Indira Priyadarshini Gandhi was the first female Prime Minister of India and central figure of the Indian National Congress party

  5. The first chairman of Finance Commission of  India was …………………..
    1.Rajendra Sinhji
    2.K.C.Niyogi
    3.Nithish Kumar
    4.Y.C.Chavan
    5.None of these
    Answer – 2.K.C.Niyogi
    Explanation :
    Kshitish Chandra Neogy also known as KC Neogy, was an Indian politician from West Bengal. He was a member of the Constituent Assembly of India, member of the first cabinet of independent India and the chairman of the first Finance Commission of India.

  6. ……………………………. was the first female judge in Supreme Court of India
    1.M.S.Fatima Bibi
    2.Kiren Bedi
    3.Sarojini Naidu
    4.Lakshmi
    5.None of these
    Answer – 1.M.S.Fatima Bibi
    Explanation :
    Justice Fathima Beevi was the first female judge of the Supreme Court of India whose tenure lasted from October 6 1989 to April 29, 1992. The second was Justice Sujata V Manohar.

  7. Who was elected as the first Vice-President of India ?
    1.Dr.S.Radhakrishnan
    2.Sardar Vallabhbahi patel
    3.Dr.Rajendra Prasad
    4.Jawahar Lal Nehru
    5.None of these
    Answer – 1.Dr.S.Radhakrishnan
    Explanation :
    Sarvepalli Radhakrishnan was the first Vice President of India and the second President of India from 1962 to 1967

  8. ………………. is the first chief election commissioner of our country
    1.Meira Kumar
    2.Najib Sha
    3.Sukumar Sen
    4.Suresh Prabu
    5.None of these
    Answer – 3.Sukumar Sen
    Explanation :
    Sukumar Sen  was an Indian civil servant who was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March 1950 to 19 December 1958.

  9. The first female chief minister of India was …………………….
    1.Sucheta Kripalani
    2.Kalpana
    3.Jayalaitha
    4.Anathi ban patael
    5.Jayalaitha
    Answer – 1.Sucheta Kripalani
    Explanation :
    Sucheta Kriplani was an Indian freedom fighter and politician. She was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967.

  10. Who was elected as the first Prime minister of India ?
    1.Dr.Radhakrishnan
    2.Jawahar Lal Nehru
    3.Lord Monubatten
    4.Dr.Ambedkar
    5.None of these
    Answer – 2.Jawahar Lal Nehru
    Explanation :
    Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India and a central figure in Indian politics before and after independence.Born in November 14, 1889.Nov 14 is celebrated as Childrens day.