Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Superlatives) !!!

  1. Who was the first women to receive a Sena Medal ?
    1.Bimla Devi
    2.Camelia Sorabji
    3.Anna Chandi
    4.Dina Vakil
    5.None of these
    Answer – 1.Bimla Devi
    Explanation :
    Bimla Devi is the first women to receive a Sena Medal

  2. Kadambini Ganguli was a ………………………….
    1.Teacher
    2.Doctor
    3.Chief Justice
    4.Chief Engineer
    5.None of these
    Answer – 2.Doctor
    Explanation :
    Kadambini Ganguly  and Chandramukhi Basu were the first two female graduates from India and the entire British Empire. She was also the first South Asian female physician, trained in western medicine, to graduate in South Asia. Anandi Gopal Joshi, another Indian, graduated as a physician the same year (1886) in the United States.

  3. ……………………….. is the first Indian tennis player to win a grand slam event
    1.Leander Paes
    2.Nirupama Vaidyanathan
    3.Mahesh Bhupathi
    4.Ashish Kumar
    5.None of these
    Answer – 3.Mahesh Bhupathi
    Explanation :
    Mahesh Shrinivas Bhupathi (born 7 June 1974) is an Indian professional tennis player. In 1997, he became the first Indian to win a Grand Slam tournament (with Rika Hiraki).

  4. Who was the first muslim president of India ?
    1.Anwara Taimur
    2.Mohammad Hidayatullah
    3.APJ. Abdul Kalam
    4.Zakir Hussain
    5.None of these
    Answer – 4.Zakir Hussain
    Explanation :
    Zakir Hussain was the shortest serving President of India. He previously served as Governor of Bihar from 1957 to 1962 and as Vice President of India from 1962 to 1967.

  5. ………………. is the first Indian women to win Olympic Medal
    1.Saina Nehwal
    2.Karnam Malleswari
    3.Koneru Humpy
    4.Omana Kunjamma
    5.None of these
    Answer – 2.Karnam Malleswari
    Explanation :
    Karnam Malleswari (Sydney 2000 Olympic Games) an Indian weightlifter.During her ten years career, she has won 11 gold and three silver medals besides the prestigious Olympic bronze. She has been the National Champion for nine years

  6. Arjan Singh is the India’s first …………………………
    1.Air Chief Marshal
    2.Chief of the Army Staff
    3.Chief of the Naval Staff
    4.Chief of the Air Staff
    5.None of these
    Answer – 1.Air Chief Marshal
    Explanation :
    Arjan Singh, who was first Air Chief Marshal from 1964 to 1969, is the epitome of a military leader

  7. Who is the  first woman Governor of a state ?
    1.Sucheta Kriplani
    2.Sarojini Naidu
    3.Shanno Devi
    4.Anna Chandi
    5.None of these
    Answer – 2.Sarojini Naidu
    Explanation :
    The first woman Governor of the India was Sarojini Naidu. Sarojini Naidu, the “Nightingale of India, Bharatiya Kokila”, was a genius woman, Indian independence activist and poet. She became the first woman of India who hold the office as a governor of an Indian state, UP.

  8. Ranjit Singh is related to ………………….
    1.Cinema
    2.Sports
    3.Polity
    4.Science
    5.None of these
    Answer – 2.Sports
    Explanation :
    Maharaja Ranjitsinhji, the first Indian to play Test cricket for England.

  9. ………………….. was the first Indian to become president of International Court of Justice
    1.Cariappa
    2.Giani Zail Singh
    3.Mavlankar
    4.Nagendra Singh
    5.None of these
    Answer – 4.Nagendra Singh
    Explanation :
    Nagendra Singh the first Indian to become president of International Court of Justice

  10. Sarla Thakral is the first Woman ……………
    1.Chess Grand Master
    2.Miss World
    3.Astronaut
    4.Pilot
    5.None of these
    Answer – 4.Pilot
    Explanation :
    Sarla Thakral was the first Indian woman to fly an aircraft.Born in 1914, she earned an aviation pilot license in 1936 at the age of 21 and flew a Gypsy Moth solo.