Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Polity – Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

  1. A person to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India  a high court or of two or more such courts in succession for at least how many years ?
    1.15 Years
    2.12 Years
    3.8 Years
    4.10 Years
    5.None of these
    Answer – 4.10 Years
    Explanation :
    A person to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India  a high court or of two or more such courts in succession for at least 10 years

  2. ………………….. has authorized the president to publish a authoritative Hindi Translation of the Constitution of India
    1.42nd Amendment Act
    2.58th Amendment Act
    3.37th Amendment Act
    4.25th Amendment Act
    5.None of these
    Answer – 2.58th Amendment Act
    Explanation :
    394A.   Authoritative text in the Hindi language  The  President shall cause to be published under his authority.

  3. Which Article of the Indian Constitution guarantees rights to arrested persons ?
    1.Article 22
    2.Article 35
    3.Article 20
    4.Article 42
    5.None of these
    Answer – 1.Article 22
    Explanation :
    Article 22 proceeds to guarantee certain fundamental rights to every arrested person.

  4. In which year two election commissioners were first appointed after the president of India fixed the number of election commissioners to 2 ?
    1.1992
    2.1990
    3.1989
    4.1982
    5.None of these
    Answer –
    3.1989
    Explanation :
    For the first time two additional Commissioners were appointed on 16th October 1989 but they had a very short tenure till 1st January 1990.

  5. Sexual Harassment comes under which section of Indian Pane Code ?
    1.Section 509
    2.Section 405
    3.Section 310
    4.Section 211
    5.None of these
    Answer – 1.Section 509
    Explanation :
    Section 509 talks about words, gestures or act intended to insult the modesty of a woman.

  6. …………………….. is not expressly mentioned in Article 19 of the Indian Constitution
    1.Freedom of  Occupation
    2.Freedom of Expression
    3.Freedom of Speech
    4.Freedom of Press
    5.None of these
    Answer –4.Freedom of Press
    Explanation :
    The right to freedom in Article 19 guarantees the Freedom of speech and expression, as one of its six freedoms. Freedom of press is not specifically mentioned in article 19(1) (a) of the Constitution

  7. Declaration of the rights of Man and the Citizen is related to which country ?
    1.France
    2.USA
    3.Canada
    4.Germany
    5.None of these
    Answer – 1.France
    Explanation :
    The Declaration of the rights of Man and of the Citizen passed by France’s National Constituent

  8. In which decades India saw the maximum number of Prime Ministers ?
    1.2001-2010
    2.1991-2000
    3.1981-1990
    4.1997-1980
    5.None of these
    Answer – 2.1991-2000
    Explanation :
    In 1991-2000 India saw the maximum number of Prime Ministers – 5

  9. How many matters are listed in Schedule XII added by 74th Amendment, which are responsibility of the Municipalities ?
    1.10
    2.16
    3.18
    4.15
    5.None of these
    Answer – 3.18
    Explanation :
    Twelfth Schedule (18 subjects) contains matters relating to Panchayats and Municipalities added by 73rd and 74th Constitutional Amendments

  10. 100th Amendment Bill is related to ………………….
    1.8th Schedule
    2.12th Schedule
    3.5th Schedule
    4.7th Schedule
    5.None of these
    Answer – 1.8th Schedule
    Explanation :
    100th Amendment Bill, 2004: This amendment has inserted Bodo, Dogri, Maithli and Santhali in the 8th Schedule of the Constitution