Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography(National Parks) – Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

Click Here to Read National Parks List (state-wise )

  1. Rani Jhansi Marine National Park is located in
    1.Kerala
    2.Madhya Pradesh
    3.Andhra Pradesh
    4.Andaman and Nicobar Islands
    5.None of these
    Answer – 4.Andaman and Nicobar Islands
    Explanation :
    Rani Jhansi Marine National Park is located in the Andaman and Nicobar Islands in the Bay of Bengal. It was founded in 1996.

  2. Which of the following is located in Chhattisgarh ?
    1.Dudhwa National Park
    2.Sultanpur National Park
    3 Kanger Ghati National Park
    4.Nanda Devi National Park
    5.All of these
    Answer – 3 Kanger Ghati National Park
    Explanation :
    Kanger Ghati National Park was declared a national park in 1982 by the Government of India. Among the various protected areas in the country, the Kanger Valley National Park near Jagdalpur, Chhattisgarh.

  3. In which state Rajaji National Park is located ?
    1.Haryana
    2.Uttar Pradesh
    3.J & K
    4.Uttarakahnd
    5.None of these
    Answer – 4.Uttarakhand
    Explanation :
    Rajaji National Park is an Indian national park and tiger reserve that encompasses the Shivaliks, near the foothills of the Himalayas.It is located in Uttarakahand, India.

  4. The world’s only floating national park situated in which state of India ?
    1.Manipur
    2.J & K
    3.Kerala
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 1.Manipur
    Explanation :
    The Keibul Lamjao National Park is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur. It is the world’s only floating national park.

  5. Ntangki National Park is located in
    1.Jharkhand
    2.Assam
    3.West Bengal
    4.Nagaland
    5.None of these
    Answer – 4.Nagaland
    Explanation :
    Ntangki National Park is a wildlife park located in Peren district of Nagaland

  6. Which national park is shared between two states ?
    1.Mrugavani National Park
    2.Namdapha National Park
    3.Papikonda National Park
    4.Sri Venkateswara Park
    5.None of these
    Answer – 3.Papikonda National Park
    Explanation :
    Papikonda National Park is shared between the states of Andhra Pradesh and Telangana. is one of India’s cherished tropical forests.

  7. Which of the following is correct ?
    1.Galathea National Park – Assam
    2.Jaldapara National Park – West Bengal
    3.Blue Mountain National Park – Manipur
    4.Hazaribagh National Park – J & K
    5.None of these
    Answer – 2.Jaldapara National Park – West Bengal
    Explanation :
    Jaldapara National Park  (formerly  Jaldapara  Wildlife Sanctuary) is a national park situated at the foothills of the Eastern Himalayas in northern West Bengal and on the banks of the Torsa River.

  8. In which state Van Vihar National Park is located ?
    1.Andhra Pradesh
    2.Bihar
    3.Himachal Pradesh
    4.Madhya Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Van Vihar National Park is a national park in central India. It is located in Bhopal, the capital city of Madhya Pradesh. Declared a national park in 1983

  9. Which of the following is located in Gujarat ?
    1.Blackbuck National Park Gujarat
    2.Gir Forest National Park Gujarat
    3.Marine Gulf of Kutch park Gujarat
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Blackbuck National Park at Velavadar is situated in the Bhavnagar District of Gujarat state, India. Established in 1976
    The Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary is a forest and wildlife sanctuary near Talala Gir in Gujarat.

  10. Nokrek National Park is located in
    1.Meghalaya
    2.Manipur
    3.Maharashtra
    4.Madhya Pradesh
    5.None of these
    Answer – 1.Meghalaya
    Explanation :
    Nokrek National Park, or Nokrek Biosphere Reserve, is a national park located Approximately 2 km from Tura Peak in West Garo Hills district of Meghalaya