Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 31

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. Swavalamban Yojana is a scheme related to
    1.Pension
    2.Education
    3.Agriculture
    4.Star-up scheme
    5.None of these
    Answer – 1.Pension
    Explanation :
    Swavalamban Yojana was a government-backed pension scheme targeted at the unorganised sector in India. It was applicable to all citizens in the unorganised sector who joined the National Pension Scheme (NPS) administered by the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) Act 2013

  2. UDISHA is a
    1.Finanial Inclusion Programme
    2.Child Development Services Scheme
    3.Skill development training programme
    4.Insurance scheme
    5.None of these
    Answer – 2.Child Development Services Scheme
    Explanation :
    UDISHA is a World Bank assisted training programme to improve the quality work of functionaries of Integrated Child Development Services Scheme.

  3. Bachat Lamp Yojana launched by which ministry ?
    1.Ministry of Finance
    2.Ministry of Urban Development
    3.Ministry of Power
    4.Ministry of Coal
    5.None of these
    Answer – 3.Ministry of Power
    Explanation :
    CFL Lighting Scheme or Bachat Lamp Yojana (BLY) promotes replacement of inefficient bulbs with Compact Fluorescent Lamps (CFLs) by leveraging the sale of Certified Emission Rights (CERs) under the Clean Development Mechanism (CDM) of the Kyoto Protocol.

  4. Digital India Programme is launched in which year ?
    1.2013
    2.2016
    3.2015
    4.2014
    5.None of these
    Answer –3.2015
    Explanation :
    Digital India is a campaign launched on 2 July 2015 by Prime Minister Narendra Modi. The initiative includes plans to connect rural areas with high-speed internet networks. Digital India consists of three core components. These include:1.The creation of digital infrastructure 2.Delivery services digitally and 3.Digital literacy

  5. The Digital India Prgramme has how many pillars ?
    1.9
    2.8
    3.10
    4.6
    5.None of these
    Answer – 1.9
    Explanation :
    Nine ‘Pillars of Digital India’ that they identify as being
    1.Broadband Highways
    2.Universal Access to Mobile Connectivity
    3.Public Internet Access Programme
    4.e-Governance – Reforming Government through Technology
    5.eKranti – Electronic delivery of services
    6.Information for All
    7.Electronics Manufacturing
    8.Digital or IT for Jobs
    9.Early Harvest Programmes

  6. Which is the World’s largest Financial Inclusion programme ?
    1.Mission Housing for all
    2.Pradhan mantri Jan Dhan Yojana
    3.Pradhan mantri Ujjawala yojana
    4.Pandit Deen Dayal Upadhyaya Shramev Jayate Karyakram
    5.None of these
    Answer – 2.Pradhan mantri Jan Dhan Yojana
    Explanation :
    Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), the biggest financial inclusion initiative in the world, was announced by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 15thAugust 2014.

  7. Make in Indiaprogram was launched by Prime Minister Modi in
    1.2016
    2.2015
    3.2014
    4.2013
    5.None of these
    Answer – 3.2014
    Explanation :
    The Make in India program was launched by Prime Minister Modi in September 2014 as part of a wider set of nation-building initiatives.

  8. Padhe Bharat Badhe Bharat Launched by
    1.Ministry of Rural Development
    2.Ministry of Home Affairs
    3.Ministry of Finance
    4.Ministry of Human Resource Development
    5.None of these
    Answer – 4.Ministry of Human Resource Development
    Explanation :
    Padhe Bharat Badhe Bharat Launched in 2014 by the HRD Minister of India, Smriti Irani, Padhe Bharat Badhe Bharat can be regarded as a countrywide programme being implemented under the aegis of the Sarva Shiksha Abhiyan.

  9. In Gold Monetisation Scheme, the minimum tenure of gold deposit is
    1.One year
    2.Six months
    3.Two Year
    4.Nine months
    5.None of these
    Answer – 1.One year
    Explanation :
    Gold Monetisation Scheme: The tenure of gold deposits is likely to be for a minimum of one year. The minimum quantity of deposits is pegged at 30 gram to encourage even small deposits.

  10. What is PRAGATI ?
    1.Pro-Active Government and Timely Integrated Programme
    2.Period Governance and Trust Implementation
    3.Pro-Active Governance and Timely Implementation
    4.Programme on  Governance and Timely Integrated
    5.None of these
    Answer – 3.Pro-Active Governance and Timely Implementation
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi on 25 March 2015 launched Pro-Active Governance and Timely Implementation (PRAGATI) platform. PRAGATI is a multi-purpose and multi-modal platform aimed at addressing grievances of common man.