Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 22

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. The LPG model of development was introduced in ………………… by Dr. Manmohan Singh
    1.1991
    2.1990
    3.1985
    4.1972
    5.None of these
    Answer – 1.1991
    Explanation :
    The Liberalization Privatization Globalization(LPG) model of development was introduced in  1991 by Dr. Manmohan Singh

  2. LPG model of development emphasises a bigger role for the private sector. LPG stands for
    1.Linear, Private and Globalisation
    2.Liberalisation, Privatisation and Globalisation
    3.Labour, Planning and Growth
    4.Liberalisation, Processing and Globalisation
    5.None of these
    Answer – 2.Liberalisation, Privatisation and Globalisation
    Explanation :
    Liberalization, Privatization, Globalization (LPG Model) introduced in India  to  develop economy and to solve the issues in private sectors

  3. Bharat Nirman Yojana is related to ……………….
    1.Rural Infrastructure
    2.Fianancial Inclusion
    3.Urban Infrastructure
    4.Education
    5.None of these
    Answer – 3.Urban Infrastructure
    Explanation :
    Bharat Nirman is a time-bound business plan for action in rural infrastructure. Under Bharat Nirman, action is proposed in the areas of irrigation, rural housing, rural water supply, rural electrification and rural telecommunication connectivity.

  4. Sukanya Samriddhi Accounts can be closed after completion of ………………
    1.23 years
    2.15 years
    3.18 years
    4.21 years
    5.None of these
    Answer – 4.21 years
    Explanation :
    Minimum INR. 1000/-and Maximum INR. 1,50,000/- in a financial year. Subsequent deposit in multiple of INR 100/- Deposits can be made in lump-sum No limit on number of deposits either in a month or in a Financial year .Partial withdrawal, maximum up to 50% of balance standing at the end of the preceding financial year can be taken after Account holder’s attaining age of 18 years. Account can be closed after completion of 21 years.

  5. The Slogan for the PMJDY mission is …………………………
    1.Mera Kharo – Bacha Vidhatta
    2.Mera Khata – Bhagya Vidhatta
    3.Maha Kya – Bhavan Veena
    4.Mantri Khata – Bima Vidhyalaya
    5.None of these
    Answer –
    2.Mera Khata – Bhagya Vidhatta
    Explanation :
    The slogan for PMJDY has been christened ” Mera Khata – Bhagya Vidhaata” meaning ” My Bank Account – The Good Fortune Creator”.

  6. Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana is funded on ………………… basis between Centre and State
    1.50:50
    2.25:75
    3.75:25
    4.60:40
    5.None of these
    Answer – 3.75:25
    Explanation :
    Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY) in India is a Centrally Sponsored Scheme which came into effect on 1 December 1997. The scheme strives to provide gainful employment to the urban unemployed and underemployed poor, through encouraging the setting up of self-employment ventures by the urban and rural poor living below the poverty line.The SJSRY scheme is being implemented on a cost-sharing basis between the Centre and the States in the ratio of 75:25

  7. ……………………….. is divided in current account and capital account
    1.Balance of Payment
    2.Customer Stock
    3.Credit
    4.Balance of Trade
    5.None of these
    Answer – 1.Balance of Payment
    Explanation :
    The BOP statement divides international transactions into three accounts: the current account, the capital account and the financial account.

  8. Usually, the Indian money market is classified into ………………….. sector and ………….. sector
    1.Direct & Indirect
    2.Private & Public
    3.One way & Two way
    4.Organised & Unorganised
    5.None of these
    Answer – 4.Organised & Unorganised
    Explanation :
    The Indian money market consists of the unorganised sector: moneylenders, indigenous bankers, and unregulated financial organisation and organised sector: Reserve Bank of India, private banks, public sector banks, development banks etc

  9. The Indian Money market is the market in which ………………funds are borrowed and lent
    1.Medium term
    2.Long-term
    3.Short-term
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Short-term
    Explanation :
    As money became a commodity, the money market became a component of the financial markets for assets involved in short-term borrowing and lending

  10. ………………….. is the market for medium term and long term funds
    1.Money Market
    2.Financial Market
    3.Financial Exchange
    4.Capital Market
    5.None of these
    Answer – 4.Capital Market
    Explanation :
    Capital markets involve the issuing of stocks and bonds for medium-term and long-term durations, generally terms of one year or more.