Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!

  1. Index ‘ Residex’ is associated with ……………..
    1.Land prices
    2.GDP
    3.MSP
    4.Mutuak Fund
    5.None of these
    Answer – 1.Land prices
    Explanation :
    Residex is a housing price/ land price index updated quarterly by National Housing Bank (NHB).

  2. ……………………was the first Indian Economist who won the Nobel Prize
    1.Abhijit Banerjee
    2.Amit Mitra
    3.Arvind Panagariya
    4.Amartya Sen
    5.None of these
    Answer – 4.Amartya Sen
    Explanation :
    Amartya Sen was the first Indian Economist who won the Nobel Prize in 1998 for his contribution to welfare economics

  3. FINO mean
    1.Financial Interconnected Network and Organizations
    2.Financial Interest Network and Organizations
    3.Financial Inclusion Network and  Operations
    4.Financial Individual Nominations and Operations
    5.None of these
    Answer – 3.Financial Inclusion Network and  Operations
    Explanation :
    FINO=Financial Inclusion Network and Operations (FINO).India’s largest Business Correspondents company.It is promoted by various Public and Private sector banks and insurance companies like LIC

  4. The security on immovable property for a loan given by a bank is known as
    1.Mortgage
    2.Loan
    3.Hypothecation
    4.Pledge
    5.None of these
    Answer – 1.Mortgage
    Explanation :
    Mortgage is used for creating charge against immovable property which includes land, buildings or anything that is attached to the earth or permanently fastened to anything attached to the earth

  5. Normally no interest is paid on ……………..
    1.Fixed deposits account
    2.Recurring deposits  account
    3.Savings account
    4.Current deposit account
    5.None of these
    Answer – 4.Current deposit account
    Explanation :
    The current accounts do not have any fixed maturity as these are on continuous basis accounts

  6. Garibi Hatao desh bachavo was the theme and slogan of
    1.Soniya Gandhi
    2.Indira Gandhi
    3.Rajiv Gandhi
    4.Jawaharlal Nehru
    5.None of these
    Answer – 2.Indira Gandhi
    Explanation :
    Garibi Hatao desh bachavo (meaning “Abolish poverty rescue the country”) was the theme and slogan of Indira Gandhi’s 1971 election bid and later also used by her son Rajiv Gandhi.The slogan and the proposed anti-poverty programs

  7. Jawahar Rozgar Yojana was launched in ………………..
    1.1989
    2.1998
    3.1982
    4.1994
    5.None of these
    Answer – 1.1989
    Explanation :
    Jawahar Rozgar Yojna was launched on April 1, 1989 by merging National Rural Employment Program (NREP) and Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP).

  8. Under section …………………. Of the RBI Act, the bank has the sole right to issue bank notes of all denominations
    1.12
    2.22
    3.32
    4.25
    5.None of these
    Answer – 2.22
    Explanation :
    Under Section 22 of the Reserve Bank of India (RBI) Act 1934 , the RBI has the sole right to issue bank notes of all denominations.

  9. The Budget has to be passed by the Lok Sabha before it can come into force effect on ……………
    1.November 1
    2.March 1
    3.April 1
    4.January 1
    5.None of these
    Answer – 3.April 1
    Explanation :
    The budget has to be passed by the House before it can come into effect on April 1 every year

  10. Which plan followed the Mahalanobis model ?
    1.First Five Year Plan
    2.Seventh Five Yea Plan
    3.Fifth Five Year Plan
    4.Second Five Year Plan
    5.None of these
    Answer – 4.Second Five Year Plan
    Explanation :
    The 2nd year five year plan, functioned on the basis of Mahalanobis model. The Mahalanobis model was propounded by Prasanta Chandra.