Current Affairs PDF Sales

Current Affairs March 13 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 13 2016

  1. Uttarkhand presented its State budget of 40,422 crores. The finance minister of Uttarkhand is?
    A.Jayant Sinha
    B.Etela Rajender
    C.Raghubar Das
    D.Indira Hridayesh
    Answer: D) Indira Hridayesh
    Explanation: The congress ruling Uttarkhand government presented its last state budget of the term as it is set to face the state elections in the coming year. The 40422 crore deficit budget was presented with importance given in areas like education, rural development and disaster management by the finance minister Indira Hridayesh.

  2. PM Narendra Modi inaugurated three important railway projects in which of the following Indian states?
    A.Jharkhand
    B.Bihar
    C.Uttar Pradesh
    D.Maharashtra
    Answer: B) Bihar
    Explanation: Bihar gained special importance with the political rivals-PM Narendra Modi and Bihar CM Nitish Kumar being present on the same stage for inauguration of three important Railway projects at Bihar. It includes Patna Rail-cum-road Bridge, Mokama double line Railway bridge and Munger rail-cum-road Bridge.

  3. The Union Government has planned to computerize all the Ration shops by?
    A.2017
    B.2018
    C.2019
    D.2021
    Answer : C) 2019
    Explanation : Government aims to computerise the PDS sector to help remove corruption in PDS,by installing electronic Point of Sale (ePoS) devices at all the 5.35 lakh fair price shops across the country by March 2017.

  4. The LED based lighting scheme has been named as?
    A.UDAY
    B.UJJWAL
    C.UJALA
    D.RUSA
    Answer: C) UJALA
    Explanation: In an effort to promote measures that can save energy the Union government launches various programmes.One such important initiative is to provide LED lamps to households and promote its usage to save energy. The new scheme of LED based lighting has been named UJALA

  5. A two day festival on Apiculture and organic farming called the ‘Honey’ festival was celebrated in which city of Karnataka?
    A.Bengaluru
    B.Mangalore
    C.Shimoga
    D.Hubli
    Answer: b) Mangalore
    Explanation : Dakshina Kannada ZillaPanchayat has conducted a ‘honey festival’ in Mangaluru a two-day festival on apiculture and organic farming organised by Horticulture Department

  6. Which will become the first company in the world to formally adopt UN’ s SDG?
    A.India Inc
    B.Tata
    C.General Motors
    D.Nestle
    Answer: a) India Inc
    Explanation : India Inc. is set to formally adopt the United Nations’ (UN) agenda for the world’s sustainable development and the 17 goals identified for its implementation

  7. The domestic rating agency Crisil has projected the GDP rate of India for 2016 at?
    A.7.5 %
    B.7.8%
    C.7.4%
    D.7.9%
    Answer: D) 7.9%
    Explanation: The domestic rating agency Crisil has estimated the GDP growth of India at 7.9% for the fiscal year 2016 provided the Monsoon remains normal and the government implements the announced reforms

  8. What is the limit suggested by Supreme Court for Call drop limit without penalty to the telecom operators?
    A.1%
    B.3%
    C.2%
    D.5%
    Answer: C) 2%
    Explanation: A Supreme Court Bench headed by Justice Kurian Joseph asked the Telecos to not to exceed the call drops limit over 2% and no penalty will be levied on them until they don’t cross this threshold.

  9. The interactive webportal Kendriya Sainik Board was launched by which of the following Ministry?
    A.Airforce
    B.Defence
    C.Human Resources
    D.Skill development
    Answer : B) Defence
    Explanation: In an effort of modernizing various government sectors, the announcement came today from the Defence ministry in introducing an interactive web portal Kendriya Sainik Board. This web portal will be under the Department of Ex-Serviceman Welfare

  10. Where did the launch of Sixth ship of LCU MK IV project take place?
    A.Kolkatta
    B.Vishakapatnam
    C.Paradip
    D.Chennai
    Answer : A) Kolkatta
    Explanation: The sixth ship of LCU MK IV project, was launched at an exciting ceremony at Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd, Kolkata

  11. Indian Professional Boxer Vijendher Singh got his fourth consecutive win. He defeated Alexander Horvath of?
    A.Hungary
    B.Belgium
    C.Norway
    D.Serbia
    Answer: A) Hungary
    Explanation : Vijender Singh retained his unbeaten run in Professional Boxing alive with yet another knockout win over Hungary’s Alexander Horvath at the Echo Arena in Liverpool.

  12. Claudia Ruiz Massieu Salinas who recently visited India is the Foreign Minister of?
    A.Mexico
    B.Canada
    C.France
    D.Germany
    Answer: A) Mexico
    Explanation: The Foreign Minister of the Government of Mexico, H.E. Ms Claudia Ruiz Massieu Salinas, visited India on two day visit to India (11-12 March) and held bilateral meeting with, External Affairs Minister of India Smt. Sushma Swaraj.