Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Gangamma Jatara is a famous festival celebrated in which state ?
    1.Madhya Pradesh
    2.Haryana
    3.Kerala
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Gangamma Jatara is a folk festival celebrated in Rayalaseema and Andhra regions in Andhra Pradesh, India. It is celebrated for eight days

  2. Which festival is celebrated in Assam ?
    1.Siang River festival
    2.Magh Bihu
    3.San joao
    4.Rajgir Mahostav
    5.None of these
    Answer – 2.Magh Bihu
    Explanation :
    Magh Bihu is a harvest festival celebrated in Assam, India, which marks the end of harvesting

  3. Festival of gardens is celebrated in ………………………..
    1.Chandigarh
    2.Odisha
    3.Himachal Pradesh
    4.Chattisgarh
    5.None of these
    Answer – 1.Chandigarh
    Explanation :
    The Festival of Gardens was initiated to encourage people to explore the most beautiful creation of nature.

  4. ………………………. is celebrated in Gujarat
    1.Lohri
    2.Dussehra
    3.International Kite festival
    4.Siang River festival
    5.None of these
    Answer – 3.International Kite festival
    Explanation :
    Every year, Gujarat celebrates more than 2,000 festivals. The International Kite Festival (Uttarayan) is regarded as one of the biggest festivals celebrated.

  5. Jityya Bhaiya Dooj is one of the prominent festivals of
    1.Jharkhand
    2.Punjab
    3.West Bengal
    4.J & K
    5.None of these
    Answer – 1.Jharkhand
    Explanation :
    Jityya Bhaiya Dooj Jitya Bhaiya Dooj one of the prominent festivals of Jharkhand

  6. ……………… is famous festival in Sikkim
    1.Poush Mela
    2.Chippla Jaat
    3.Saga Dawa
    4.Garia Puja
    5.None of these
    Answer – 3.Saga Dawa
    Explanation :
    The Saga Dawa Festival honors the life of Buddha,Saga Dawa also known as the Triple Blessed Festival is one of the most important and holiest Buddhist festivals in Sikkim

  7. Thaiusam is related to
    1.Uttarakhand
    2.Bihar
    3.Assam
    4.Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer – 4.Tamil Nadu
    Explanation :
    Thaipusam, Thaipoosam is a Hindu festival celebrated mostly by the Tamil community on the full moon in the Tamil month of Thai.

  8. Lohri is a popular festival celebrated in …………………………
    1.Odisha
    2.Kerala
    3.Punjab
    4.Andhra Pradesh
    5.Both 1 and 2
    Answer – 3.Punjab
    Explanation :
    Lohri is a popular Punjabi festival, celebrated by people from the Punjab region of South Asia. The origins of Lohri are many and link the festival to Punjab region

  9. Which festival is most important in Arunachal Pradesh ?
    1.Chhath puja
    2.Kullu Dussehra
    3.Lossar
    4.Thiruvathira
    5.None of these
    Answer – 3.Lossar
    Explanation :
    The Losar Festival also called as the New Year Festival and is the most important  festivals celebrated in Tawang Arunachal Pradesh.

  10. Samba Dashami is a festival unique to the state of
    1.Haryana
    2.Odisha
    3.J & K
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 2.Odissha
    Explanation :
    Samba Dashami is a festival unique to the state of Odisha, India. It is celebrated on the 10th day of the Sukla Paksha of Pausha Masa.