Current Affairs PDF Sales

English Questions: Spotting Error Set – 34

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Error, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. a)/ Instead Prime Minister Nawaz Sharif is b)/ said to be considering an joint probe c)/ into Pathankot even as there have been d)/ some arrests of lower-level JeM cadre. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 2. B
    Explanation: Replace “an” with “a”

  2. a)/ No sooner than their sun-dried phones crackled b)/ back to life, Chennaiites battered by freak weather and c)/ bruised by administrative fiascoes, heard d)/ the chief minister’s recorded message. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: Replace “than” with “then”
    No sooner_____Then

  3. a)/ It is clear, by now, that following the b)/ old-fashioned policy of ‘bleeding India c)/ by a thousand cuts’ results in Pakistan d)/ incurring ten of thousands of cuts itself. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 4. D
    Explanation: it should be “tens of thousands”
    Replace “ten” with “tens”

  4. a)/ In my surveys, I find that b)/ in many parts of India, c)/ the Jan-Dhan Yojana d)/ is called the Modi Yojana. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 1. A
    Explanation: Replace “find” with “found”

  5. a)/ President Pranab Mukherjee participated b)/ in the Moscow celebrations to c)/ mark the 70th anniversary of d)/ Russia’s victory in World War II. e)/ No error
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E No error
    Answer – 5. E
    Explanation: No error
    Given sentence is correct.

  6. a)/ At last Amar found  b)/Naresh under the shade  c)/of a tree and brought him d) /back on the city.e)/ No error 
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – D. 4
    Explanation: Here, back in the city should be used because ‘on’ is not appropriate preposition.

  7. a)/Mother sat through her chair b)/by the fire to read her book c)/but her ten little boys were d) /too noisy. e) /No error 
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – A. 1
    Explanation: Here, Mother sat in/on her chair or Mother was siting on her chair should be used.

  8. a)/Each Tuesday evening we visited b)/ the farmers in the area c)/ and held a meeting d)/ to discuss the problems they faced. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – D. 4
    Explanation: Add ‘which’ after problems.

  9. a)/ He has travelled b)/ all over the world c)/ yet he speaks d)/ several languages fluently. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – C.3
    Explanation: Change ‘yet’ to ‘and’

  10. a)/ Needless to say, the b)/ winter session may have c)/enough grist for d)/heated exchanges. e)/No error
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5 No error
    Answer – E. 5
    Explanation: No error