Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Agriculture Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. __________ is analogous to a relay race where crop hands over land to next crop in quick succession
    1.Sequence cropping
    2.Relay cropping
    3.Overlap cropping
    4.Mixed cropping
    5.None of these
    Answer – 2.Relay cropping 
    Explanation :
    Relay cropping is the growing of two or more crops on the same field with the planting of the second crop after the first one has completed its development

  2. Which type of plants, bear their fruit in pods ?
    1.Legumes
    2.Cereals
    3.Beans
    4.Pulses
    5.None of these
    Answer – 1.Legumes
    Explanation :
    Legumes are plants that bear their fruit in pods, which are casings with two halves, or hinges. Legumes are a very healthy food because it is low in fat and high in protein. Legumes are also very high in fiber and other nutrients

  3. In agriculture, CWT mean
    1.Crop Weightage
    2.Crop Wages Trade
    3.Central Wages
    4.Centum Weight
    5.None of these
    Answer – 4.Centum Weight
    Explanation :
    The hundredweight (CWT), formerly also known as the centum weight or quintal, , and US customary unit of weight or mass of various values. Its present value continues to differ between the American and imperial systems.

  4. Which bacteria is legume root-nodule bacteria ?
    1.Azotobacter
    2.Klebsiella pneumoniae
    3.Rhizobia
    4.Clostridium pasteurianum
    5.None of these
    Answer – 3.Rhizobia
    Explanation :
    Rhizobia are bacteria that fix nitrogen after becoming established inside root nodules of legumes

  5. One animal unit is equal to_____________ lb
    1.100
    2.10
    3.1000
    4.500
    5.None of these
    Answer –3.1000
    Explanation :
    The animal unit (AU) is a standard unit used in calculating the relative grazing impact of different kinds and classes of livestock. One animal unit is defined as a 1000 lb (450 kg) beef cow with or without a nursing calf, with a daily dry matter forage requirement of 26 lb (11.8 kg).

  6. ______________is the plowing under or soil incorporation of any green manure crops 
    1.Green Farming
    2.Green confinement
    3.Green plantation
    4.Green manuring
    5.None of these
    Answer – 4.Green manuring
    Explanation :
    Green manuring is growing in the field plants usually belonging to leguminous family and incorporating into the soil after sufficient growth. The plants that are grown for green manure known as green manure crops.

  7. To raising a crop with re growth coming out of roots or stalks after harvest of the crop is known as
    1.Harvesting
    2.Farming
    3.Ratooning
    4.Multi Storeyed
    5.None of these
    Answer – 3.Ratooning
    Explanation :
    Ratooning is a method of harvesting a crop which leaves the roots and the lower parts of the plant uncut to give the ratoon or the stubble crop. The main benefit of ratooning is that the crop matures earlier in the season.

  8. The Cocoa plants were introduced from which country ?
    1.West Indies
    2.Bangladesh
    3.Egypt
    4.New Zealand
    5.None of these
    Answer – 1.West Indies
    Explanation :
    In 1843 Cocoa plants introduced in India from West Indies

  9. In 1820, Agricultural Society of India was opened in which state ?
    1.Tamil Nadu
    2.West Bengal
    3.Maharashtra
    4.Uttarakahnad
    5.None of these
    Answer – 2.West Bengal
    Explanation :
    Agricultural Society of India was established by Reverend William Carey on September 14, 1820 at Kolkata, West Bengal

  10. Floriculture is related with _____________
    1.Farming Methods
    2.Fishes
    3.Fertilizers
    4.Flowers
    5.None of these
    Answer – 4.Flowers
    Explanation :
    Floriculture, or flower farming, is a discipline of horticulture concerned with the cultivation of flowering and ornamental plants for gardens and for floristry, comprising the floral industry.