Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Physics) – Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!!

  1. Which is used to measure altitudes and also used in aircrafts ?
    1.Phonograph
    2.Altimeter
    3.Ammeter
    4.Dynamometer
    5.None of these
    Answer – 2.Altimeter
    Explanation :
    An altimeter or an altitude meter is an instrument used to measure the altitude of an object above a fixed level. The measurement of altitude is called altimetry.

  2. …………………………….measures the emission of Radiant Energy
    1.Radiometer
    2.Sesimogrpah
    3.Hydrometer
    4.Radar
    5.None of these
    Answer – 1.Radiometer
    Explanation :
    A radiometer or roentgenometer is a device for measuring the radiant flux (power) of electromagnetic radiation. Generally, a radiometer is an infrared radiation detector or ultraviolet detector.

  3. Dynamo converts …………………… into ……………………………
    1.Sound waves , Mechanical energy
    2.Electrical Energy, Mechanical energy
    3.Mechanical energy, Electrical Energy
    4.Mechanical energy, Sound Energy
    5.None of these
    Answer – 3.Mechanical energy, Electrical Energy
    Explanation :
    A dynamo is a device that converts mechanical energy into electrical energy

  4. Which of the following measures the quantity of heat ?
    1.Periscope
    2.Barometer
    3.Chronometer
    4.Calorimeter
    5.None of these
    Answer – 4.Calorimeter
    Explanation :
    A calorimeter is an object used for calorimetry, or the process of measuring the heat of chemical reactions or physical changes as well as heat capacity.

  5. Manometer measures the ……………………..
    1.Electrical power
    2.Pressure of gases
    3.Humidity in air
    4.Curvatures of Surfaces
    5.None of these
    Answer – 2.Pressure of gases
    Explanation :
    A manometer is an instrument that uses a column of liquid to measure pressure, although the term is currently often used to mean any pressure measuring instrument.

  6. Which instrument is used to determine the purity of milk ?
    1.Lactometer
    2.Photometer
    3.Odometer
    4.Hygometer
    5.None of these
    Answer – 1.Lactometer
    Explanation :
    An instrument for estimating the purity or richness of milk, as a measuring glass, a specific gravity bulb, or other apparatus.

  7. …………………… measures the electrical potential difference between two points
    1.Altimeter
    2.Ammeter
    3.Voltmeter
    4.Chronometer
    5.None of these
    Answer – 3.Voltmeter
    Explanation :
    A voltmeter is an instrument used for measuring electrical potential difference between two points in an electric circuit. Analog voltmeters move a pointer across a scale in proportion to the voltage of the circuit.

  8. Which instrument is used in measuring speeds of aeroplane and motor boats ?
    1.Telescope
    2.Tachometer
    3.Stereoscope
    4.Periscope
    5.None of these
    Answer – 2.Tachometer
    Explanation :
    A tachometer is an instrument measuring the rotation speed of a shaft or disk, as in a motor or other machine. The device usually displays the revolutions per minute (RPM) on a calibrated analogue dial, but digital displays are increasingly common.

  9. Hydrometer measures the ……………………………………
    1.measures humidity in air
    2.measures sound under water
    3.specific gravity of liquids
    4.depth of ocean
    5.None of these
    Answer – 3.specific gravity of liquids
    Explanation :
    A hydrometer is an instrument that measures the specific gravity (relative density) of liquids—the ratio of the density of the liquid to the density of water.A hydrometer is usually made of glass, and consists of a cylindrical stem and a bulb weighted with mercury or lead shot to make it float upright.

  10. ………………………. measures the intensity of earthquake shocks
    1.Spherometer
    2.Odometer
    3.Salinometer
    4.Seismograph
    5.None of these
    Answer – 4.Seismograph
    Explanation :
    Seismometers are instruments that measure motion of the ground, including those of seismic waves generated by earthquakes, volcanic eruptions, and other seismic sources. Records of seismic waves allow seismologists to map the interior of the Earth, and locate and measure the size of these different sources.