Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 27

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

I.Study the following information to answer the given questions

There are 7 friends P, Q, R, S, A, B and C live in three different colonies – X, Y and Z. A minimum of two or a maximum of three friends live in one colony. Each of them is wearing shirts of different colours i.e. red, green, blue, white, black, yellow and pink but not necessarily in the same order. B is wearing a shirt of pink colour and lives in the same colony as only C i.e. X. R is wearing a black shirt and does not live in building Z. S doesn’t live in the same building as P or A and is wearing a yellow colour shirt. Q lives in building Z with only one more person and is wearing a green shirt. None in the Y building is wearing a white shirt. A doesn’t wear a blue shirt.

 Explanation :

P Y BLUE
Q Z GREEN
R Y BLACK
S Z YELLOW
A Y RED
B X PINK
C X WHITE


  1. Who live in colony Z ?
    1.P,Q
    2.Q,R
    3.Q,S
    4.B,C
    5.None of these
    Answer – 3.Q,S

  2. Who is wearing black white shirt?
    1.B
    2.C
    3.S
    4.Can’t be determined
    5.None of these
    Answer – 2.C

  3. Who is living in colony Y?
    1.PRQ
    2.PRA
    3.ABC
    4.ARQ
    5.None of these
    Answer – 2.PRA

  4. which of the following is true?
    1.P – Z – PINK
    2.R – Y – WHITE
    3.C – X – WHITE
    4.S – Z – BLACK
    5.None of these
    Answer – 3.C – X – WHITE

  5. A live in which colony and wears which colour shirt-
    1.Z – RED
    2.Y – WHITE
    3.X – RED
    4.Y – RED
    5.None of these
    Answer – 4.Y – RED

II.Study the following information to answer the given questions 

P, Q, R, S, T, U and V are seven friends travelling in 3 different vehicles i.e. ford, maruti and Hyundai. At least two friends travel in one car. Among them two are engineers, two are doctors and three are teachers. Every car has persons of both sexes. R is a lady doctor and she does not travel with the pair of sisters P and U. Q a male engineer, travels with only V, a teacher in ford. S is a male doctor. Two persons belonging to the same profession does not travel in the same vehicle. P is not an engineer and travels in maruti.

Explanation :

P FEMALE MARUTI TEACHER
Q MALE FORD ENGINEER
R FEMALE HYUNDAI DOCTOR
S MALE MARUTI DOCTOR
T MALE HYUNDAI TEACHER
U FEMALE MARUTI ENGINEER
V FEMALE FORD TEACHER


  1. How many females are there in the group?
    1.2
    2.3
    3.4
    4.5
    5.None of these
    Answer – 3.4

  2. Which of the following represents the three teachers?
    1.PQR
    2.PTU
    3.PTV
    4.STV
    5.None of these
    Answer – 3.PTV

  3. What is U’s profession?
    1.doctor
    2.teacher
    3.engineer
    4.can’t be determined
    5.None of these
    Answer – 3.engineer

  4. Who travels in maruti vehicle?
    1.PRS
    2.PSU
    3.STU
    4.STV
    5.None of these
    Answer – 2.PSU

  5. Find out the correct one
    1.P – MALE – ARUTI – DOCTOR
    2.R – FEMALE – FORD – DOCTOR
    3.U – FEMALE – MARUTI – TEACHER
    4.V – MALE –FORD – TEACHER
    5.None of these
    Answer – 5.None of these