Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Which was the first vitamin to be produced by a fermentation process using Acetobacter ?
    1.Vitamin A
    2.Vitamin B
    3.Vitamin C
    4.Vitamin D
    5.None of these
    Answer – 3.Vitamin C
    Explanation :
    Vitamin C was the first vitamin to be produced during a fermentation process using Acetobacter bacteria

  2. Which part of fishes known as the Age of Fishes ?
    1.Cambrian
    2.Devonian
    3.Mesozoic
    4.Silurian
    5.None of these
    Answer – 2.Devonian
    Explanation :
    The Devonian, part of the Paleozoic era, is otherwise known as the Age of Fishes, as it spawned a remarkable variety of fish.

  3. Viticulture is the study of
    1.Grapes
    2.Apples
    3.Oranges
    4.Mangoes
    5.None of these
    Answer – 1.Grapes
    Explanation :
    Viticulture is the science, production, and study of grapes. It deals with the series of events that occur in the vineyard.

  4. The Zoological name of goat is
    1.Capra aegagrus hircus
    2.Bos taurus
    3.Canis lupus
    4.Equus ferus caballus
    5.None of these
    Answer – 1.Capra aegagrus hircus
    Explanation :
    The goat is a member of the family Bovidae and is closely related to the sheep as both are in the goat-antelope subfamily Caprinae.
    Scientific name: Capra aegagrus hircus, Lifespan: 15 – 18 years and Gestation period: 150 days

  5. Vitamin D preventing calcium loss from which part of body ?
    1.Heart
    2.Kidney
    3.Lungs
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.Kidney
    Explanation :
    Vitamin D regulates calcium levels in the blood by helping the body to absorb calcium from food and by preventing calcium loss from the kidneys.

  6. The retina present in eye convert the image into
    1.Electronic Signal
    2.Optical Signal
    3.Electrical Signal
    4.Digital Signal
    5.None of these
    Answer – 3.Electrical Signal
    Explanation :
    The photoreceptors in the retina convert the image into electrical signal

  7. CAT Scanning is used for diagnostic of body using X-ray, CAT mean
    1.Computerised Axis Tomography
    2.Computer Axial Toxography
    3.Control Acid Tomography
    4.Computerised Axial Tomography
    5.None of these
    Answer – 4.Computerised Axial Tomography
    Explanation :
    Computerised Axial Tomography (CAT) Scanning: A development of diagnostic radiology for examination of soft tissues of the body, through use of X-ray

  8. Birds excrete which of the following ?
    1.Carbon-di-oxide
    2.Uric acid
    3.Carbob-monoxide
    4.Both 1 and 2
    5.Both 1 and 3
    Answer – 4.Both 1 and 2
    Explanation :
    Birds excrete carbon dioxide and uric acid. They use the lungs to excrete carbon dioxide and the kidney to excrete uric acid.

  9. Which organ is used to removal of excess water and salt ?
    1.Skin
    2.Liver
    3.Lungs
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Skin
    Explanation :
    Skin is used to removal of excess water, salt, urea and uric acid
    Lungs – removal of excess carbon dioxide
    Liver – produces urea and uric acid as a by-product of the breakdown of proteins

  10. The edible part of Walnut is
    1.Root
    2.Stem
    3.Seed
    4.Leaf
    5.None of these
    Answer – 3.Seed
    Explanation :
    The walnut consists of three distinct parts. The edible portion, known as the kernel or fruit of the nut, is actually the seed of the walnut tree