Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Books & Authors Set 32

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Books & Authors) !!!

Click Here to attend Books & Authors Quiz 

  1. The book titled Punjab: Building the Land Of Five Rivers  has been written by
    1.Arundhati Roy
    2.Jhumpa Lahiri
    3.Arvind Ghosh
    4.Sonam Kapoor
    5.Arjun Gaind
    Answer – 5.Arjun Gaind
    Explanation :
    Author Arjun Gaind launched his latest book, Punjab: Building the Land Of Five Rivers, in Mumbai in April 2017

  2. ‘Swachh Jungle ki kahani – Dadi ki Zubani’ is the book penned by who among the following ?
    1.Ravi Subramanian
    2.Dr. Madhu Pant
    3.Ramachandra Guha
    4.R.K. Narayan
    5.Shobha De
    Answer – 2.Dr. Madhu Pant 
    Explanation :
    Shri M. Venkaiah Naidu, Minister for Information & Broadcasting today released a set of books titled ‘Swachh Jungle ki kahani – Dadi ki Zubani’ published by Publications Division. The set of four books written in a storytelling format by renowned children’s author Dr. Madhu Pant

  3. Who is the editor of the book ‘Indira – A Centennial Tribute’ ?
    1.M Hamid Ansari
    2.Manmohan Singh
    3.Rahul Gandhi
    4.Anand Sharma
    5.Pranab Mukherjee
    Answer – 4.Anand Sharma
    Explanation :
    Mukherjee made the remarks at the launch of a book titled ‘India’s Indira – A Centennial Tribute’, which was released by vice-president M Hamid Ansari. Senior leader Anand Sharma has edited the book.

  4. _________________ is the author of the book ‘India 2017 Yearbook’
    1.Dr. Arvind Panagariya
    2.Rajnath Singh
    3,Dr. Arvind Subramanium
    4.Rajiv Mehrishi
    5.None of these
    Answer – 4.Rajiv Mehrishi
    Explanation :
    The Union Home Minister, Shri Rajnath Singh has released the book ‘India 2017 Yearbook’ authored by the Union Home Secretary, Shri Rajiv Mehrishi on May 22, 2017.

  5. The book titled ‘Winning like Virat: Think & Succeed like Kohli’ penned by
    1.Madhumita Bhattacharyya
    2.Abhirup Bhattacharya
    3.Suchitra Bhattacharya
    4.Rahul Bhattacharya
    5.None of these
    Answer –2.Abhirup Bhattacharya
    Explanation :
    A new book “Winning like Virat: Think & Succeed like Kohli” by Abhirup Bhattacharya, unravels the secrets of the cricketer’s consistent form, while attempting to decode his philosophy towards life.

  6. __________________ is the author of “Portuguese India and Mughal Relations 1510-1735”
    1.Luis de Assis Correia
    2.Ben Antao
    3.R. V. Pandit
    4.Frank Simoes
    5.S. M. Tadkodkar
    Answer – 1.Luis de Assis Correia
    Explanation :
    Goa-based author Luis de Assis Correia in his book “Portuguese India and Mughal Relations 1510-1735” has claimed that Jodhabai was in fact a Portuguese woman, Dona Maria Mascarenhas, who while travelling in a Portuguese armada along the Arabian sea, could have been captured along with her sister Juliana and subsequently offered to a young Emperor Akbar as a gift by Sultan Bahadur Shah of Gujarat in the mid-150

  7. Who is the author of ‘Mann Ki Baat: A Social Revolution on Radio’ ?
    1.Narendra Modi
    2.Pranab Mukherjee
    3.Rajesh Jain
    4.Arun Jaitley
    5.None of these
    Answer – 3.Rajesh Jain
    Explanation :
    The book ‘Mann Ki Baat: A Social Revolution on Radio’ is a compilation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s addresses to the nation on radio every month under the programme ‘Mann Ki Baat’. The book has been compiled by Shri Rajesh Jain.

  8. The book ‘Marching with a Billion- Analysing Narendra Modi’s Government at Midterm’ written by who among the following ?
    1.Uday Mahurkar
    2.Rajni Goyal
    3.Aravindan Neelakandan
    4.Narendra Modi
    5.None of these
    Answer – 1.Uday Mahurkar
    Explanation :
    The book ‘Marching with a Billion- Analysing Narendra Modi’s Government at Midterm’ analyses the monumental changes that Prime Minister Shri Narendra Modi has brought on multiple fronts as Prime Minister on India’s governance landscape by ushering in an unprecedented culture of transparency to create a level playing field so necessary in a developing country. It is authored by Shri Uday Mahurkar.

  9. The Book of Gold Leaves is the novel penned by  _______________
    1.Itisha Peerbhoy
    2.Ajay K. Pandey
    3.Robin Sharma
    4.Mirza Waheed
    5.None of these
    Answer – 4.Mirza Waheed
    Explanation :
    Mirza Waheed’s extraordinary new novel The Book of Gold Leaves is a heartbreaking love story set in war-torn Kashmir.

  10. The novel ‘The Ministry of Utmost Happiness ‘ has been authored by who?
    1.Sheikh Hasina
    2.Chetan Bhagat
    3.Arundhati Roy
    4.Anita Desai
    5.Salman Rushdie
    Answer – 3.Arundhati Roy
    Explanation :
    Arundhati Roy’s second novel ‘The Ministry of Utmost Happiness’ takes us on a journey of many years-the story spooling outwards from the cramped neighbourhoods of Old Delhi into the burgeoning new metropolis and beyond, to the Valley of Kashmir and the forests of Central India