Current Affairs PDF Sales

Current Affairs November 16 Quiz 2015

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs November 2015 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams. We have included Some GK questions that are repeatedly asked in many bank exams.

Click Here to Read Current Affairs November 16 2015

  1. To push India’s bid to gain permanent membership of the UN Security Council who is appointed as the India’s Permanent Representative to the United Nations ?
    A.Syed Ali Zaheer
    B.Mohammad Yunus
    C.Syed Akbaruddin
    D.Asoke Mukerji
    Answer – C.Syed Akbaruddin

  2. “Mukhya Mantri Jan Van Yozana” (plantation) under which farmers would be given 50 per cent grant for plantations is launched in which state of India ?
    A.Chhattisgarh
    B.Karnataka
    C.Manipur
    D.Jharkhand
    Answer – D.Jharkhand

  3. What was the theme for National Press Day that was observed on November 16 ?
    A.“quality journalism”
    B.“Safe to Speak: Securing Freedom of Expression”
    C.”Let Journalism Thrive! Towards Better Reporting”
    D.”Transparency in Public Affairs”
    Answer – D.”Transparency in Public Affairs”

  4. Union Minister for Health & Family Welfare, Shri J P Nadda instigated AMRIT outlet at AIIMS for selling affordable drugs for cancer & heart diseases. What AMRIT stands for ?
    A.Affordable Medicines and Reasonable Implants for Treatment
    B.Affordable Measures and Reliable Implants for Treatment
    C.Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment
    D.Affordable Measures and Reasonable Implants for Treatment
    Answer – C.Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment

  5. Which of the following was the noted children’s Book Writer and wife of iconic cartoonist R.K. Laxman who passed away recently ?
    A.Asha Nehemiah
    B.Kamala Laxman
    C.Poile Sengupta
    D.Samhita Arni
    Answer – B.Kamala Laxman

  6. Which F1 driver stood as runner-up in 2015 Formula One world championship and won the Brazilian Grand Prix ?
    A.Lewis Hamilton
    B.Sebastian Vettel
    C.Valtteri Bottas
    D.Nico Rosberg
    Answer – D.Nico Rosberg

  7. Cerebra Integrated Technologies Ltd (Cerebra) has signed MoU with which of the following storage server companies ?
    A.Nirvanix
    B.Parascale
    C.Fusion-io
    D.Echostreams
    Answer – D.Echostreams

  8. N-deal Procedures dubbed “Civil Nuclear Deal” related to uranium, which was concluded recently was an accord between which two countries ?
    A.India and Korea
    B.China and Pakistan
    C.US and Australia
    D.India and Australia
    Answer – D.India and Australia

  9. Dr Jitendra Singh has announced the formation of multi-crore Sports University campus in which Indian State ?
    A.Mizoram
    B.Manipur
    c.Meghalaya
    D.Maharashtra
    Answer – B.Manipur

  10. Which of the following five cities will invest Rs. 5,748 crore under AMRUT action plans to enhance water supply and sewerage connections for the year 2015-16 ?
    A.Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Chattisgarh, Odisha and Mizoram
    B.Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Jharkhand, Odisha and Mizoram
    C.Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Jharkhand, Odisha and Mizoram
    D.Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Jharkhand, Odisha and Meghalaya
    Answer – C.Tamil Nadu, Madhya Pradesh, Jharkhand, Odisha and Mizoram

  11. Which State Govt has made cashless health insurance scheme mandatory for all govt employees and pensioners ?
    A.Haryana
    B.Punjab
    C.Manipur
    D. Gujarat
    Answer – B.Punjab

  12. India’s largest alcoholic beverages company United Spirits has appointed which of the following as its chief financial officer ?
    A.Vinay Nambiar
    B.Sanjeev Churiwala
    C.Sandeep Girotra
    D.Sajeev Babu Kurup
    Answer – B.Sanjeev Churiwala

  13. Jharkhand Chief Minister has introduced “Mobile Governance” to mark the 16th Foundation Day of the State. who is the CM of Jharkhand ?
    A.Mukul Sangma
    B.Raman Singh
    C.Raghubar Das
    D.Harish Rawat
    Answer – C.Raghubar Das

  14. On which date International Day for Tolerance observed ?
    A.Nov 15
    B.Nov 14
    C.Nov 16
    D.Nov 12
    Answer – C.Nov 16

  15. To focus on international markets, SpiceJet has appointed which of the following as Country Head of UAE ?
    A.Vinay pathak
    B.Kalyani Kaul
    C.Vinay Nambiar
    D.Sandeep Girotra
    Answer – C.Vinay Nambiar