Current Affairs PDF Sales

Computer Questions Set- 127

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Computer Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important topics in computer awareness, which is common for all the competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in many bank exams !!!

  1. Which of the following error will be handled by the operating system?
    A. power failure
    B. lack of paper in printer
    C. connection problem in the network
    D. All of these
    E. None of these
    Ans – D. All of these

  2. Which of the following device enables the microprocessor to read data from the external devices?
    A. printer
    B. joystick
    C. display
    D. reader
    E. None of these
    Ans – B. joystick

  3. Which of the following device is used to avoid loading during read operation?
    A. Latch
    B. Flipflop
    C. Tri-state Buffer
    D. All of these
    E. None of these
    Ans – C. Tri-state Buffer

  4. In Operating Systems, resource management can be done through ______
    A. Time Division Multiplexing
    B. Space Division Multiplexing
    C. System Bus
    D. Both (A) and (B)
    E. Both (B) and (C)
    Ans -D. Both (A) and (B)

  5. Which of the following generally occurs in a Priority based scheduling System?
    A. Resource Allocation
    B. Starvation
    C. System Bus
    D. All of these
    E. None of these
    Ans -B. Starvation

  6. Physical memory can be divided into fixed-sized blocks called ________.
    A. frames
    B. pages
    C. backing store
    D. All of these
    E. None of these
    Ans – A. frames

  7. Logical memory can be divided into fixed-sized blocks called ________.
    A. frames
    B. pages
    C. backing store
    D. All of these
    E. None of these
    Ans – B. pages

  8. Which of the following is a technique to avoid starvation in a scheduling system?
    A. frames
    B. pages
    C. backing store
    D. Aging
    E. None of these
    Ans – D. Aging

  9. Swap space is a space on a hard disk used as the ________ extension of a computer’s real memory (RAM).
    A. Cache Memory
    B. External Memory
    C. Secondary Memory
    D. Virtual Memory
    E. None of these
    Ans – D. Virtual Memory

  10. Which of the following uses storage protocol rather than networking protocol?
    A. Storage Area Network
    B. Local Area Network
    C. Metropolitan Area Network
    D. All of these
    E. None of these
    Ans – A. Storage Area Network