Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. 17 36 52 63 67 ?
    a) 71
    b) 72
    c) 62
    d) 63
    e) None of these
    Answer – c) 62
    Explanation :
    17 + (5*4 -1) = 36
    36 + (5*4 – 4) = 52
    52 + (5*4 – 9) = 63
    63 + (5*4 – 16) = 67
    67 + (5*4 – 25) = 62

  2. 10 28 64 115 175 ?
    a) 252
    b) 272
    c) 232
    d) 300
    e) None of these
    Answer – c) 232
    Explanation :
    10 + (21 – 3) = 28
    28 + (42 – 6) = 64
    64 + (63 – 12) = 115
    115 + (84 – 24) = 175
    175 + (105 – 48) = 232

  3. 100 104 95 111 86 ?
    a) 112
    b) 122
    c) 132
    d) 142
    e) None of these
    Answer – b) 122
    Explanation :
    100 + 2^2 = 104
    104 – 3^2 = 95
    95 + 4^2 = 111
    111 – 5^2 =  86
    86 + 6^2 = 122

  4. 50 53 59 73 105 ?
    a) 165
    b) 175
    c) 185
    d) 195
    e) None of these
    Answer – b) 175Explanation :
    50 + (5 -2) = 53
    53 + (10 – 4) = 59
    59 + (20 – 6) = 73
    73 + (40 – 8) = 105
    105 + (80 -10) = 175

  5. 17 32 93 368 ?
    a) 1735
    b) 1835
    c) 1935
    d) 1995
    e) None of these
    Answer – b) 1835
    Explanation :
    17*2 – 2 = 32
    32*3 – 3 = 93
    93*4 – 4 = 368
    368*5 – 5 = 1835

  6. 64 72 79 93 103 ?
    a) 104
    b) 105
    c) 107
    d) 110
    e) None of these
    Answer – b) 105
    Explanation :
    64 + (6+4 – 2) = 72
    72 + (7 +2 – 2) = 79
    79 + (7 + 9 – 2 ) = 93
    93 + (9 + 3 -2) = 103
    103 + (1 +0 +3 -2) = 105

  7. 20 31 31 53 57 90 ?
    a) 95
    b) 96
    c) 98
    d) 92
    e) 100
    Answer – c) 98
    Explanation :
    20 + 11 = 31
    31 + 0 = 31
    31 + 22 = 53
    53 + 4 = 57
    57 + 33 = 90
    90 + 8 = 98

  8. 5 20 53 112 205 ?
    a) 320
    b) 330
    c) 340
    d) 350
    e) None of these
    Answer – c) 340
    Explanation :
    5 + (4^2 – 1) = 20
    20 + (6^2 -3) = 53
    53 + (8^2 -5) = 112
    112 + (10^2 – 7) = 205
    205 +(12^2 – 9) = 340

  9. 20 20 10 30 7.5 ?
    a) 32.5
    b) 37.5
    c) 41.25
    d) 43.25
    e) None of these
    Answer –b) 37.5
    Explanation :
    20*1 = 20
    20 ÷ 2 = 10
    10 * 3 = 30
    30 ÷4 = 7.5
    7.5 * 5 = 37.5

  10. 64 66 72 88 128 ?
    a) 256
    b) 246
    c) 224
    d) 226
    e) None of these
    Answer – c) 224
    Explanation :
    64 + (1*2) = 66
    66 + (2*3) = 72
    72 + (4*4) = 88
    88 + (8*5) = 128
    128 + (16*6) = 224

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts