Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 67

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 5, 6, 14, ?, 100.5
    1. 32.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer – 1. 32.5
    Explanation :
    4 * 1 + 1 = 5
    5 * 1.5 – 1.5= 6
    6 * 2 + 2 = 14
    14 * 2.5 – 2.5 = 32.5
    32.5 * 3 + 3 = 100.5

  2. 8 4 4 8 32 ?
    1.354
    2.384
    3.294
    4.234
    5.256
    Answer – 5.256
    Explanation :
    8 * 0.5 = 4
    4 * 1 = 4
    4 * 2 = 8
    8 * 4 = 32
    32 * 8 = 256

  3. 2, 2, 7, ?, 87, 342
    1.21
    2.26
    3.23
    4.24
    5.22
    Answer – 5.22
    Explanation :
    2 + 1² – 1 = 2
    2 + 2² + 1= 7
    7 + 4² – 1= 22

  4. 6, 8, 8, 22, ?, 151
    1.43
    2.42
    3.44
    4.47
    5.48
    Answer – 4.47
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8 * 1.5 – 4 = 8
    8 * 2 + 6 = 22
    22 * 2.5 – 8 = 47
    47 * 3 + 10 = 151

  5. 4, ?, 14, 40, 88, 170
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer – 3.6
    Explanation :
    4 + 1² + 1= 6
    6 + 3² – 1= 14
    14 + 5² + 1= 40……..

  6. 6, 6, 7, ?, 91, 463
    1.33
    2.43
    3.38
    4.25
    5.44
    Answer – 4.25
    Explanation :
    6*1 – 1 + 1 = 6
    6*2 – 2 – 3 = 7
    7*3 – 1 + 5 = 25

  7. 2, 5, 17, 50, 122, ?
    1.252
    2.258
    3.257
    4.225
    5.242
    Answer – 3.257
    Explanation :
    2 + 1³ + 2 = 5
    5 + 2³ + 4 = 17
    17 + 3³ + 6 = 50
    50 + 4³ + 8 = 122

  8. 2, 9, 39, 161, ?, 2613
    1.675
    2.670
    3.665
    4.651
    5.655
    Answer – 4.651
    Explanation :
    2 * 4 + 1 = 9
    9 * 4 + 3 = 39
    39 * 4 + 5 = 161
    161 * 4 + 7 = 651
    651 * 4 + 9 = 2613

  9. 5, ?, 20, 34, 76, 142
    1.4
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 4.8
    Explanation :
    5*2 – 2 = 8
    8*2 + 4 = 20
    20*2 – 6 = 34

  10. 5, 6, 8, 30, 136, ?
    1.645
    2.680
    3.650
    4.690
    5.620
    Answer – 1.645
    Explanation :
    5 * 1 + 1 = 6
    6 * 2 – 2 = 10
    10 * 3 + 3 = 33
    33 * 4 – 4 = 128
    128 * 5 + 5 = 645