Current Affairs PDF Sales

English Questions – Para-jumbled Paragraph Set 134

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled paragraph , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

I. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

A. It is interesting that much of the technocratic call for change came from within.
B. They then developed relationships with the rest of the bureaucracy and got trusted.
C. That is a remarkable feature of our reform process.
D. There has been a very interesting interaction between regular IAS civil servants and long-serving economic advisers who have been lateral hires and who then served the government for 20-30 years.
E. Illustrious examples include IG Patel, Bimal Jalan, Manmohan Singh and Montek Ahluwalia who served many different governments.
F. In the early 1980s there was little call for change from Indian academics, except for the prescient book by Jagdish Bhagwati and Padma Desai in the 1970s.

  1. Which would be the Second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.F
    5.E
    Answer – 4.F

  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.D
    2.A
    3.E
    4.C
    5.B
    Answer – 5.B

  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.F
    2.A
    3.C
    4.D
    5.B
    Answer – 3.C

  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.B
    Answer – 2.A

  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.F
    2.D
    3.C
    4.A
    5.E
    Answer – 2.D

    II. Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

    A. India today desperately needs a new definition of secularism, one based on freedom of religion, equality before law, and separation of religion and state.
    B. Our insipid brand of secularism, based on states’ active engagement amid stated religious neutrality, has led to the appeasement of a few, but empowers none and brings injustice for all.
    C. The Hindu majority has now risen against years of over-accommodation of the Muslim minority.
    D. Instead of uniting our society, it has fomented fragmentation and alienation among our diverse religious communities.
    E. This puts the country at risk of losing its tolerant and pluralistic democracy.
    F. India’s ambitious experiment with freedom of religion has failed.

  6. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.F
    5.D
    Answer – 3.C

  7. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.C
    2.B
    3.E
    4.F
    5.D
    Answer – 4.F

  8. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.E
    5.D
    Answer – 4.E

  9. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.C
    4.B
    5.A
    Answer – 4.B

  10. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.F
    3.D
    4.B
    5.C
    Answer – 3.D

    Correct Sequence – 1
    A. That is a remarkable feature of our reform process.
    B. In the early 1980s there was little call for change from Indian academics, except for the prescient book by Jagdish Bhagwati and Padma Desai in the 1970s.
    C. It is interesting that much of the technocratic call for change came from within.
    D. There has been a very interesting interaction between regular IAS civil servants and long-serving economic advisers who have been lateral hires and who then served the government for 20-30 years.
    E. They then developed relationships with the rest of the bureaucracy and got trusted.
    F. Illustrious examples include IG Patel, Bimal Jalan, Manmohan Singh and Montek Ahluwalia who served many different governments.

    Correct Sequence – 2
    A. India’s ambitious experiment with freedom of religion has failed.
    B. Our insipid brand of secularism, based on states’ active engagement amid stated religious neutrality, has led to the appeasement of a few, but empowers none and brings injustice for all.
    C. Instead of uniting our society, it has fomented fragmentation and alienation among our diverse religious communities.
    D. The Hindu majority has now risen against years of over-accommodation of the Muslim minority.
    E. This puts the country at risk of losing its tolerant and pluralistic democracy.
    F. India today desperately needs a new definition of secularism, one based on freedom of religion, equality before law, and separation of religion and state.