Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 66

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 4, 6, 12, 30, ?
    1. 97
    2. 92
    3. 95
    4. 98
    5. 90
    Answer – 5. 90
    Explanation :
    4 * 1 = 4
    4 * 1.5 = 6
    6 * 2 = 12
    12 * 2.5 = 30
    30 * 3 = 90

  2. 10 5 5 10 40 ?
    1.350
    2.320
    3.360
    4.370
    5.380
    Answer – 2.320
    Explanation :
    10 * 0.5 = 5
    5 * 1 = 5
    5 * 2 = 10
    10 * 4 = 40
    40 * 8 = 320

  3. 3, 5, ?, 27, 92, 349
    1.12
    2.18
    3.15
    4.10
    5.11
    Answer – 4.10
    Explanation :
    3 + 1² + 1 = 5
    5 + 2² + 1= 10
    10 + 4² + 1= 27

  4. 1, 2, 6, 17, ?, 157.5
    1.40.5
    2.42.5
    3.49.5
    4.51.5
    5.50.5
    Answer – 3.49.5
    Explanation :
    1 * 1 + 1 = 2
    2* 1.5 + 3 = 6
    6 * 2 + 5 = 17
    17 * 2.5 + 7 = 49.5
    49.5 * 3 + 9 =157.5

  5. 7, ?, 19, 45, 95, 177
    1.8
    2.5
    3.6
    4.7
    5.9
    Answer – 5.9
    Explanation :
    7 + 1² + 1= 9
    9 + 3² + 1= 19
    19 + 5² + 1= 45……..

  6. 9, 8, 15, ?, 175, 874
    1.42
    2.24
    3.38
    4.44
    5.14
    Answer – 4.44
    Explanation :
    9*1 – 1 = 8
    8*2 – 1 = 15
    15*3 – 1 = 44

  7. 2, 2, 12, 36, 104, ?
    1.232
    2.221
    3.223
    4.224
    5.242
    Answer – 4.224
    Explanation :
    2 + 1³ – 1 = 2
    2 + 2³ + 2 = 12
    12 + 3³ – 3 = 36
    36 + 4³ + 4 = 104

  8. 4, 15, 63, 247, 995, ?
    1.3975
    2.3973
    3.3965
    4.3971
    5.3955
    Answer – 4.3971
    Explanation :
    4 * 4 – 1 = 15
    15 * 4 + 3 = 63
    63 * 4 – 5 = 247
    247 * 4 + 7 = 995
    995 * 4 – 9 = 3971

  9. 3, ?, 7, 9, 11, 13
    1.6
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 2.5
    Explanation :
    3*2 – 1 = 5
    5*2 – 3 = 7
    7*2 – 5 = 9

  10. 6, 8, 12, 42, 160, ?
    1.870
    2.840
    3.850
    4.810
    5.820
    Answer – 4.810
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8 * 2 – 4 = 12
    12 * 3 + 6 = 42
    42 * 4 – 8 = 160
    160 * 5 + 10 = 810