Current Affairs PDF Sales

Current Affairs March 7 Quiz 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 7 2016

  1. The third phase of Gyan Sangam is likely to focus on what issue of the banks?
    A.NPA assets
    B.Capital infusion
    C.Asset quality review
    D.Consolidation of banks
    Answer: D) Consolidation of Banks
    Explanation: The government told that it has started the second edition of Gyan sangam and in the third phase of Gyan sangam it has planned to focus on Consolidation of banks

  2. The oil Ministry has recently laid the foundation stone of Octomax unit that will produce high octane Gasoline in which of the following states?
    A.Rajasthan
    B.Uttar Pradesh
    C.Jharkhand
    D.Odissa
    Answer: B) Uttar Pradesh
    Explanation : Union Minister Dharmendra Pradhan laid out the foundation stone for Octomax unit in the oil refinery at Mathura in Uttar Pradesh. Octomax unit is the country’s first high octane gasoline production unit.

  3. Gujarat is ranked in which position based on the sex ratio revealed in the 2011 census?
    A.15
    B.20
    C.22
    D.25
    Answer : c) 22
    Explanation: With 919 females for every 1000 males, Gujarat ranked 22nd among 28 states as per the 2011 Census. The sex ratio of Gujarat was 919 against the National sex ratio which is 943.

  4. River Information System a solution for Inland water Traffic is going to be implemented first in which river?
    A.Ganga
    B.Yamuna
    C.Godavari
    D.Brahmaputra
    Answer: A) Ganga
    Explanation: River Information system is a combination of tracking meteorological equipment with specialized software designed to optimise traffic and transport processes in Inland Navigation. Inland Waterways Authority of India to set up RIS initially in NW1 on Ganga river

  5. Which Indian city is going to host the BRICS friendship Nations enclave in April?
    A.New Delhi
    B.Mumbai
    C.Chennai
    D.Hyderabad
    Answer: B) Mumbai
    Explanation: The financial capital of India-Mumbai to host BRICS Friendship Cities Conclave in April involving top Urban Policy makers and Planners from BRICS Nations.

  6. In a report released by Nomura which bank is better placed than ICICI & other PSU’s in terms of corporate book profitability?
    A.HDFC
    B.IndusInd
    C.Axis bank
    D.YES bank
    Answer: C) Axis Bank
    Explanation: Global financial services firm Nomura said that the third largest private sector bank in India-Axis bank is better placed than ICICI and other PSU’s in terms of corporate book profitability

  7. The government is likely to look into merging of how many PSB’s into just 6 due to the piling up of bad loans?
    A.22
    B.25
    C.26
    D.27
    Answer: D) 27
    Explanation: Bad Loans in the Public Sector Banks have been a pressing issue for the growth of the economy and in an attempt to address the problem; the Government may look into merging the twenty seven PSBs into just six

  8. Which digital wallet has recently entered into partnership with Mexico based theatre Cinepolis?
    A.PayPal
    B.Paytm
    C.FreeCharge
    D.Mobi kwik
    Answer: C) FreeCharge
    Explanation: To provide secure and easy digital payments, FreeCharge has partnered with Mexico based movie theatre chain Cinepolis

  9. The travel solution giant Thomas Cook has signed an agreement with which of the following banks to facilitate international trade payments?
    A.DBS
    B.RBS
    C.ICICI
    D.DCB
    Answer: d) DCB
    Explanation: Travel Solutions giant Thomas cook India has signed pact with Western Union Business Solutions and DCB bank to enable international trade payments by small and medium sized enterprises.

  10. Who has been awarded with the Mahindra lifetime achievement award for the year 2016?
    A.Syed Kirmani
    B.Salman Rushdie
    C.Amrita Patel
    D.Keshub Mahindra
    Answer : C) Amrita Patel
    Explanation : Dr Amrita Patel has been conferred with the Mahindra Samriddi India Agri Lifetime Achievement Aear-Krishi Shiromani Samman in New Delhi.

  11. Indian scientists along with Ranbaxy Pharma group have found a herbal drug to cure which of these diseases?
    A.Zika virus
    B.Swine flu
    C.Dengue
    D.Malaria
    Answer: C) Dengue
    Explanation : The Department of Biotechnology (DBT), under the Ministry of Science and Technology along with The International Centre for Genetic Engineering Biotechnology (IGCEB) and Ranbaxy Research Laboratory (now owned by Sun Pharma)organizations employed Ayurveda to come out with the herbal drug to cure Dengue.

  12. Name the new burrowing snake species discovered in Western Ghats recently?
    A.Khairei’s Black Shieldtail
    B.Green viper
    C.Malabar Pit viper
    D.Anurans
    Answer : a) Khaire’s Black Shieldtail
    Explanation : Researchers have discovered a new snake species in the Western Ghats in Kolhapur and Sindhudurg districts. It is a burrowing snake of the Melanophidium genus and belongs to the Uropeltidae family of snakes. The scientific name of the species is Melanophidium khairei while its common name isKhaire’s Black Shieldtail.

  13. Which cricket team won the Asian cup for the sixth time?
    A.India
    B.Pakistan
    C.Srilanka
    D.Bangladesh
    Answer : A) India
    Explanation: Indian Team Chased down Bangladesh’s 120/5 in 13.5 overs to win the Asia Cup for the sixth time.

  14. Indian golfer Anirban Lahiri finished at what position in the world golf championship?
    A.10
    B.25
    C.28
    D.12
    Answer: C) 28
    Explanation: Indian Golfer Anirban Lahiri finished to tied-28th position at the World Golf Championships held at Doral in USA.

  15. Tomlinson Ray who recently passed away was the inventor of?
    A.E-mail
    B.Chat
    C.Social Networks
    D.Blogging
    Answer: A) E-mail
    Explanation: Mr. Tomlinson Ray who passed away at 74 is credited for sending the first e-mail and developing such technology for internet’s predecessor ARPANET.