Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 38

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

Q(1 –4) study the following pie charts and answer the following questions:

Village % of population below
poverty line
P 45
Q 52
R 38
S 58
T 46
U 49
W 51

Pie chart

  1. In 2001, the population of town P and Q are increased by 10 percent from the year 2000, If the population of town P in 2000 was 5000. Find the population of town Q below poverty line in 2001?
    a) 3560
    b) 3500
    c) 3510
    d) 3520
    e) None of these
    Answer – d) 3520
    Explanation :
    Let total population of all town be P,
    then (13/100)*P = 5000 (population of P in 2000) so, P = 5000*100/13
    now population of Q in 2000 = (16/100)*P and population of Q in 2001 = (110/100)*(16/100)*P
    and population below poverty line in 2001  =  (52/100)*(110/100)*(16/100)*P = 3520

  2. In 2001, if the population of town S and town W are increased and decreased by 10% and 5% respectively from 2000 and the population of W in 2000 was 9000, what is the total population of town S and W in 2001?
    a) 19770
    b) 18770
    c) 17770
    d) 21770
    e) None of these
    Answer – a) 19770
    Explanation :
    Let total population of all town be P, then (15/100)*P = 9000, P = 60000
    now population of town S in 2001, (110/100)*60000 = 11220
    and population of town W in 2001, (95/100)*60000 = 8550

  3. If in 2000 if the total population of the entire seven towns together is 50000, then what will be the population of town U below poverty line in that year
    a) 2185
    b) 3085
    c) 3185
    d) 4135
    e) None of these
    Answer – c) 3185
    Explanation :
    50000*13/100*49/100 = 3185

  4. If the population of town R below poverty line in 2000 was 1520, what was the population of village T in 2000?
    a) 7000
    b) 8000
    c) 9000
    d) 10000
    e) None of these
    Answer – c) 9000
    Explanation :
    1520 = P*8/100*38/100, P = 50000
    so population of T = 18/100*50000 = 900

Q(5 -10) Study the following graph and answer the following: –
Cost of total production (both items together) by seven companies = rupees 25 crore
PIe chart

Ratio of production between item A and B and the percent profit earned for the two items

Company Ratio of production Percent profit earned
  ITEM A ITEM B ITEM A ITEM B
P 2 3 25% 20%
Q 3 2 325 35%
R 4 1 20% 22%
S 3 5 15% 25%
T 5 3 28% 30%
U 1 4 35% 25%
W 1 2 30% 24%
    1. What is the total cost of production of item A by company P and R together?
      a) 3.9
      b) 4.9
      c) 5.9
      d) 6.9
      e) None of these
      Answer – c) 5.9
      Explanation :
      25*15/100*2/5 = 1.5 (for company P) and 25*22/100*4/5 = 4.4 (for company R)
      so total = 5.9 cr

    2. Cost of production of item A by company U is what percent of the cost of production of item B by company S?
      a) 10%
      b) 15%
      c) 16.67%
      d) 33.33%
      e) None of these
      Answer – e) None of these
      Explanation :
      For company U = 25*5/100*1/5 and for company S = 25*8/100*5/8
      % percent = [25*5/100*1/5]/ [25*8/100*5/8] = 1/5*100 = 20%

    3. What is the total profit earned by company W for items A and B together?
      a) 78 lakh
      b) 1.62 cr
      c) 7.8 lakh
      d) 68 lakh
      e) None of these
      Answer – a) 78 lakh
      Explanation :
      For item A cost of production = 25*12/100*1/3 = 1 crore and for item B it is 2 crore.
      Now profit earned on A = 1*130/100 – 1 = 0.3 crore and profit earned on B = 2*124/100- 2 = 0.48 crore. Total profit = 0.3 + 0.48 = 0.78 crore or 78 lakh

    4. What is the ratio of the cost of production of item A by company P to the cost of production of item A by company S?
      a) 1:2
      b) 1:3
      c) 3:1
      d) 2:1
      e) None of these
      Answer – d) 2:1
      Explanation :
      ratio = 25*15/100*2/5 : 25*8/100*3/8 = 2:1

    5. What is the amount of profit earned by company S on item B? (approx.)
      a) 21 lakh
      b) 28 lakh
      c) 31 lakh
      d) 35 lakh
      e) None of these
      Answer – c) 31 lakh
      Explanation :
      (8/100)*25*(5/8) = 1.25 crore
      1.25*(125/100) = 1.56 crore, profit = 1.56 – 1.25 = 31 lakh

    6. What is the cost of production of item A by company P, Q and S together?
      a) 2.90cr
      b) 3.90cr
      c) 4.10cr
      d) 4.40cr
      e) None of these
      Answer – b) 3.90cr
      Explanation :
      25*(15/100*2/5 + 11/100*3/5 + 8/100*3/8) = 3.90cr

    Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts