Reasoning Questions: Syllogism Set 22

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Statements: – All girls are dancers. No dancers are boys. Some boys are cricketer.
    Conclusions: – 1) no cricketer is a dancer 2) some dancer being cricketer is a possibility.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion II follows.
    Explanation :Syllogism
  2. Statements: – Some squares are parallelogram. No parallelogram is a triangle. No rhombus is a square.
    Conclusions: – 1) All square can never be triangle 2) some rhombus are parallelogram
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows
    Explanation :Syllogism
  3. Statements: – No hardware is software. Some software is keyboard. All mouse are software.
    Conclusions: – 1) No mouse is a hardware 2) Some hardware are mouse
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows
    Explanation :Syllogism
  4. Statements: – All pens are eraser. All copies are pens. No pencil is a eraser
    Conclusions: – 1) At least some pens are pencil 2) No pencil is a copy
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion 2 follows
    Explanation :Syllogism
  5. Statements: – Some boots are foot. All bats are boots. All foot are volleyballs. No fund is a bat.
    Conclusions: – 1) All volleyballs being boots is a possibility 2) All funds being boot is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  5) if both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
    When boots, foot and volleyball completely overlaps each other then conclusion 1 follows.
  6. Statements: – No star is a galaxy. All galaxies are planets. All stars are moons.
    Conclusions: –1) some moons if they are galaxies must be planets 2) Some stars which are planets may also be galaxies.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer – 1)  if Only conclusion 1 follows Explanation :Syllogism
  7. Statements: – No RNA is DNA. Some cells are muscles. All DNA are cells
    Conclusions: – 1) All DNAs are muscles 2) all cells being RNA is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer – 4) If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :Syllogism
  8. Statements: – Some A is B. Some B is not C. All D are A.
    Conclusions: – 1) Some A are not C. 2) All D are B
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  4) If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :Syllogism
    1st conclusion doesn’t follows always as there is a possibility that all C will be A and second conclusion directly don’t follow
  9. Statements: – All P is Q. All Q are R. Some Q are S.
    Conclusions: – 1) All S being R is a possibility 2) No Q is S.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  1) if only conclusion 1 follows
    Explanation :Syllogism
  10. Statements: – All staplers are printers. No printer is a scanner. All scanners are machines
    Conclusions: – 1) All staplers being machines is a possibility 2) No stapler is a scanner.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follows
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test