Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. ……………………… is used for food preservative
    1.Salicyclic Acid
    2.Citric Acid
    3.Tartaric Acid
    4.Boric Acid
    5.None of these
    Answer – 1.Salicyclic Acid
    Explanation :
    Salicylic acid is a monohydroxybenzoic acid, a type of phenolic acid and a beta hydroxy acid. It has the formula C7H6O3. It is used for food preservative

  2. Which is also known as treacherous gas ?
    1.Carbon-di-oxide
    2.Oxygen
    3.Chlorine
    4.Carbon monoixde
    5.None of these
    Answer – 4.Carbon monoxide
    Explanation :
    Carbon monoxide is completely odourless. Therefore smell cannot be relied upon to provide warnings of this treacherous gas. Open solid fires should be assumed to be constantly generating this gas

  3. ……………………. is a noble metal
    1.Palladium
    2.Platinum
    3.Gold
    4.Silver
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    The noble metals are a group of metals that resist oxidation and corrosion in moist air. Ruthenium,rhodium,palladium,silver,osmium,iridium,platinum and gold are noble metal

  4. Babbit is an alloy of ……………………
    1.Iron
    2.Nickel
    3.Tin
    4.Copper
    5.None of these
    Answer – 3.Tin
    Explanation :
    Babbitt metal is an alloy of Tin.It is  also called white metal, is a soft, white non-ferrous alloy used to provide a bearing surface. It has properties that help reduce friction which make it a good material to use in a plain bearing.

  5. Which is a good absorbant of colour ?
    1.Solid Camper
    2.Sodium Oxide
    3.Animal Charcoal
    4.Sodium hydroxide
    5.None of these
    Answer – 3.Animal Charcoal
    Explanation :
    Animal charcoal is used in decolourising colour of liquids because it is a good adsorbant.

  6. Graphite has …………………. crystal system
    1.Hexagonal
    2.Polygon
    3.Cubic
    4.Pentagonal
    5.None of these
    Answer – 1.Hexagonal
    Explanation :
    Graphite has Hexagonal crystal system
    In crystallography, the hexagonal crystal system is one of the 7 crystal systems, the hexagonal lattice system is one of the 7 lattice systems, and the hexagonal crystal family is one of the 6 crystal families.

  7. ………………….. is called a universal Solvent
    1.Acid
    2.Oil
    3.Milk
    4.Water
    5.None of these
    Answer – 4.Water
    Explanation :
    Water is capable of dissolving a variety of different substances, which is why it is such a good solvent. And, water is called the “universal solvent” because it dissolves more substances than any other liquid. This is important to every living thing on earth

  8. Which of the following is used for washing wounds ?
    1.Tartaric Acid
    2.Salicyclic Acid
    3.Oxalic Acid
    4.Boric Acid
    5.None of these
    Answer – 4.Boric Acid
    Explanation :
    Boric acid can be used as an antiseptic for minor burns or cuts.  It can be applied in very dilute solution as an eye wash, or to treat certain outer ear infections.  It is an ingredient of various dressings and salves.

  9. …………………… is used to slow down neutrons emitted in a nuclear fission reaction
    1.Agent
    2.Reactors
    3.Moderators
    4.Controller
    5.None of these
    Answer – 3.Moderators
    Explanation :
    The explosive effects of nuclear fission chain reactions can be reduced by using substances like moderators which slow down the speed of secondary neutrons
    Ex- Heavy water, Beryllium

  10. Which is literally means ‘acid former’ ?
    1.Nitrogen
    2.Hydrogen
    3.Oxygen
    4.Carbon
    5.None of these
    Answer – 3.Oxygen
    Explanation :
    The name oxygen comes from the Greek stems oxys, “acid,” and gennan, “to form or generate.” Thus, oxygen literally means “acid former

Comments are closed.