Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Syllogism Set 43

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Statements:
    Some brown are blue.
    All blue is black.
    Some black is yellow.
    Conclusions:
    I. Some brown are black
    II.Some yellow is not black.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer – A. Only conclusion I follows
    Explanation :

  2. Statements:
    Some cups are slates.
    No slate is a book.
    Some books which are cups are pens.
    Conclusions:
    I. All slates can be pens is a possibility.
    II. some slates are pens.
    III. some cups are not books
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Only III follows
    D. Both I and III follow
    E. Both II and III follow
    Answer – C. Only III follows
    Explanation :

  3. Statements:
    No lawyer is a teacher.
    No teacher is a doctor.
    Some doctors are police
    Conclusions:
    I. No lawyer is doctor
    II. All teachers are police is a possibilit
    III. Some police are not teachers
    A. Only II follows
    B. Only III follows
    C. Both II and III follow.
    D. Either II or III follows
    E. All I, II and III follow
    Answer – C. Both II and III follow.
    Explanation :

  4. Statements:
    Some rats are cats.
    All cats are bats.
    No bat is a dog
    Conclusions:
    I. Some rats are definitely not dogs
    II. No rat is dog
    III. Not cat is a dog
    A. Only I follows.
    B. Only II follows.
    C. Both I and II follow.
    D. Both I and III follow.
    E. All I, II and III follow
    Answer – D. I and III follow
    Explanation

  5. Statements:
    Some tables are chairs.
    No chair is a pen.
    All pens are books
    Conclusions:
    I. Some chairs are definitely not books
    II. Some pens are not tables.
    III. Some tables being not books is a possibility
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. Both I and II follow
    E.Both I and III follow
    Answer – Only III follows
    Explanation :

  6. Statements:
    All pandas are rabbits.
    No panda is tortoise.
    No giraffe is rabbit.
    Conclusions:
    I. No panda is giraffe
    II. At least some giraffes are pandas
    III: At least some rabbits are not tortoises.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. Both I and II follow.
    E. Both I and III follow.
    Answer – E. Both I and III follow.
    Explanation :

  7. Statements:
    Some grapes are kiwis.
    No kiwi is apple.
    All apples are mangoes.
    Conclusions:
    I. Some kiwis are definitely not mangoes
    II. Some apples are not grapes.
    III: Some grapes being not mangoes is a possibility
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. Both I and II follow.
    E. Both I and III follow.
    Answer – B. Only II follows.
    Explanation :

  8. Statements:
    All tea is coffee.
    All coffee is water.
    No water is milk.
    No milk is juice.
    Conclusions:
    I. At least some coffee are juices
    II. Some juices are not tea
    III: No water is juice
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. All I, II and III follow.
    E. None follow
    Answer – None follow

  9. Statements:
    All apples are bananas.
    Some bananas are not cherries.
    some cherries are mangoes..
    Conclusions:
    I. All apples being cherries is a possibility.
    II. At least some mangoes are bananas
    III: All cherries being apples is a possibility
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. Both I and III follow.
    E.Either I or III follows
    Answer – D. Both I and III follow.

  10. Statements:
    All candles are sticks.
    No stick is a torch.
    Some torches are lanterns
    Conclusions:
    I. All lanterns being candles is a possibility.
    II.Some lanterns are not sticks.
    III: Some candles being torches is a possibility.
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III follows
    D. Both I and II follow
    E. Both II and III follow
    Answer – B. Only II follows