Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 21

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. 10 24 64 268 1324 ?
    a) 7922
    b) 7924
    c) 7964
    d) 7932
    e) None of these
    Answer – c) 7964
    Explanation :
    (10 * 2 + 4) = 24
    (24 * 3 – 8) = 64
    (64 * 4 + 12) = 268
    (268 * 5 -16) = 1324
    (1324 * 6 + 20) = 7964

  2. 20 20 10 30 7.5 37.5 ?
    a) 3.25
    b) 6.25
    c) 9
    d) 12.25
    e) None of these
    Answer – b) 6.25
    Explanation :
    (20 * 1) = 20
    (20 ÷ 2) = 10
    (10*3) = 30
    (30 ÷ 4) = 7.5
    (7.5 * 5) = 37.5
    (37.5 ÷ 6) = 6.25

  3. 147 151 160 176 201 ?
    a) 233
    b) 237
    c) 239
    d) 241
    e) None of these
    Answer – b) 237
    Explanation :
    (147+ 2^2) = 151
    (151 + 3^2) = 160
    (160 +4^2) = 176
    (176 + 5^2) = 201
    (201 + 6^2) = 237

  4. 7 28 63 126 215 344 ?
    a) 512
    b) 513
    c) 511
    d) 514
    e) None of these
    Answer – c) 511
    Explanation :
    (2^3 – 1) = 7
    (3^3 + 1) = 28
    (4^3 – 1) = 63
    (5^3 + 1) = 126
    (6^3 – 1) = 215
    (7^3 +1) = 344
    (8^3 – 1) = 511

  5. 50 51 51 53 106 109 327 ?
    a) 332
    b) 333
    c) 345
    d) 349
    e) None of these
    Answer – e) None of these
    Explanation :
    (50 +1) = 51
    (51 ×1) = 51
    (51 +2) = 53
    (53 ×2) = 106
    (106 +3) = 109
    (109*3) = 327
    (327 + 4) = 331

  6. 26 25 26 31 42 61 ?
    a) 80
    b) 90
    c) 100
    d) 110
    e) None of these
    Answer –b) 90
    Explanation :
    26 +(1^2 – 2) = 25
    25 +(2^2 – 3) = 26
    26 + (3^2 – 4) = 31
    31 + ( 4^2 – 5) = 42
    42 + (5^2 – 6) = 61
    61 + (6^2 – 7) = 90

  7. 1000 992 1019 955 1080 ?
    a) 880
    b) 882
    c) 864
    d) 890
    e) None of these
    Answer – c) 864
    Explanation :
    (1000 – 2^3) = 992
    (992 + 3^3) = 1019
    (1019- 4^3) = 955
    (955 + 5^3) = 1080
    (1080 – 6^3) = 864

  8. 92 90 172 492 1904 ?
    a) 9360
    b) 9340
    c) 9350
    d) 9456
    e) None of these
    Answer – a) 9360
    Explanation :
    (92 – 2)*1 = 90
    (90 – 4)*2 = 172
    (172 – 8)*3 = 492
    (492 – 16)*4 = 1904
    (1904 – 32)*5 = 9360

  9. 512 523 545 589 677 ?
    a) 853
    b) 953
    c) 753
    d) 653
    e) None of these
    Answer – a) 853
    Explanation :
    512 + 11 = 523
    523 + 22 = 545
    545 + 44 = 589
    589 + 88 = 677
    677 + 176 = 853

  10. 16 18 30 60 116 206 ?
    a) 330
    b) 332
    c) 334
    d) 338
    e) None of these
    Answer – d) 338
    Explanation :
    16 + (1^2 + 1) = 18
    18 + (3^2 + 3) = 30
    30 + (5^2 + 5) = 60
    60 + (7^2 + 7) = 116
    116 + (9^2 + 9) = 206
    206 + (11^2 +11) = 338