Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 38

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends – P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table. All of them are facing the centre. Each of them likes different subjects i.e. Economics, Statistics, English, History, Geography, Biology, Chemistry and Physics but not necessarily in the same order.

S likes Physics. R and T are immediate neighbours of each other. The one who likes Geography sits to the immediate left of Q. The one who likes biology sits second to the right of the one likes Statistics. The one who likes Chemistry is an immediate neighbour of the one who likes History. W is second to the right of U. Q is sitting second to the left of U. Neither R nor T likes History. The one who likes Physics is an immediate neighbour of U. R is second to the right of the one who likes Economics. There are only three people sits between the one who likes Physics and P. Only one person sits between the one who likes History and P. The one who likes Statistics is to the immediate right of the one who likes History.

Explanation
Explanation-
circ-subj
  1. Who among the following likes English?
    A. Q
    B. P
    C. R
    D. S
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. Q
  2. In the arrangement, how many persons are there between U and T?
    A. Five
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None of these
    Answer
    Answer – C. Three
  3. Which of the following statement is true about V?
    A. V is an immediate neighbour of P
    B. The immediate neighbor of V are R and T
    C. V is third to the right of the person who likes Biology
    D. None of the given statements is true
    E. V sits opposite to R, who likes Geography
    Answer
    Answer – E. V sits opposite to R, who likes Geography
  4. Who among the following sits third to the right of S?
    A. The person who likes Statistics
    B. The person who likes Economics
    C. The person who likes Physics
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – The person who likes Statistics
  5. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. S, R
    B. R, P
    C. Q, R
    D. S, V
    E. V, P
    Answer
    Answer – C. Q, R

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. Each one of them likes a different brands of Smart Phones namely viz, Lenovo, Samsung, Intex, HTC, Motorolo, Asus, Lyf and Micromax but not necessarily in the same order.

P sits third to the right of the person who likes Micromax. P does not like Intex. T is not an immediate neighbour of W. R sits on the immediate right of the person who likes Intex. Neither P nor W likes Motorolo or a Samsung. The person who likes Motorolo is not an immediate neighbour of the person who likes Micromax. The person who likes Lenovo sits second to the left of T. The person who likes Lenovo is an immediate neighbour of the both persons who like Asus and Lyf Mobile. Person who likes Lyf sits third to the right of Q. Q does not like Motorolo. U is not an immediate neighbour of P. V is not an immediate neighbour of the person who likes Lenovo. Only two people sit between the person who likes Micromax and W. The persons who like Motorolo and the Samsung are immediate neighbours of each other.

Explanation
Explanation-
circle-sp
  1. Who amongst the following sits third to the left of T?
    A. P
    B. Q
    C. R
    D. S
    E. U
    Answer
    Answer – D. S
  2. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. U – Intex
    B. V – HTC
    C. S – Lenovo
    D. P – Lyf
    E. Q – Micromax
    Answer
    Answer – E. Q –Micromax
  3. Who amongst the following likes HTC?
    A. P
    B. Q
    C. R
    D. S
    E. T
    Answer
    Answer – A. P
  4. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
    A. U and S are immediate neighbours of each other
    B. V sits second to right of S
    C. The persons who like Asus and Samsung are immediate neighbours of each other
    D. T sits to the immediate left of the person who likes Micromax
    E. None of the given statements is true
    Answer
    Answer – D. T sits to the immediate left of the person who likes Micromax.
  5. Which of the following brands does Q like?
    A. Micromax
    B. Asus
    C. Samsung
    D. Lyf
    E. Lenovo
    Answer
    Answer –C. Samsung