Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelim Level Questions

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons – J, K, L, M, Q, R, S, and T are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them is related to M in some way or the other. Two persons are sitting between Q and L. M is sitting second to the left of Q. Three persons are sitting between L and the wife of M. The son of M is sitting second to the right of the wife of M. Three persons are sitting between the son of M and the brother of M. The daughter of M is sitting second to the left of the brother of M. J is sitting to the immediate right of R. R is neither son nor wife of M. The sister of M is sitting second to the left of R. K is sitting to the immediate right of the sister of M. Two persons are sitting between K and the father of M. T is sitting second to the right of the mother of M.

Explanation
Circle

  1. Who amongst the following is the brother of M?
    A. L
    B. S
    C. T
    D. R
    E. J
    Answer – B. S

  2. What is the position of M’s daughter with respect to M’s son?
    A. Third to the right
    B. Second to the left
    C. Third to the left
    D. Second to the right
    E. Immediate right
    Answer – D. Second to the right

  3. Who amongst the following is the wife of M?
    A. K
    B. S
    C. R
    D. L
    E. T
    Answer – A. K

  4. Which of the following statements is true regarding the given seating arrangement?
    A. M’s father is sitting to the immediate left of M’s son
    B. Only four persons are sitting between S and J.
    C. M is sitting exactly between his daughter and brother
    D. M’s wife is sitting just opposite to M’s father
    E. None of the given statements is true.
    Answer – C. M is sitting exactly between his daughter and brother

  5. Who amongst the following is the sister of M?
    A. R
    B. S
    C. L
    D. J
    E. Q
    Answer – E. Q

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons are sitting in two parallel rows containing five persons each in such a way that there is equal distance between adjacent persons.
In row – 1, D, E, F, G and H are seated and all of them are facing south but not necessarily in the same order. In row – 2, T, U, V, W and X are seated and all of them are facing north but not necessarily in the same order. Therefore in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.

V sits exactly in the middle of the row. The one who faces V sits to the immediate left of F. H is an immediate neighbour of F but does not face V. W sits second to the left of U. U faces the one who is an immediate neighbour of D. G is not an immediate neighbour of D. G does not sit at the extreme end of the row. X does not face H.

Explanation
N-S

  1. Who amongst the following is facing V?
    A. G
    B. E
    C. F
    D. D
    E. Can not be determined
    Answer – A. G

  2. Which of the following statements is true regarding T?
    A. T faces F
    B. Only two persons sit to the left of T
    C. T sits to the immediate left of W
    D. U sits fourth to the right of T
    E. None of the given statements is true.
    Answer – C. T sits to the immediate left of W

  3. What is the position of D with respect to F?
    A. Third to the Right
    B. Second to the Right
    C. Immediate left
    D. Third to the left
    E. Second to the left
    Answer – D.Third to the left

  4. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and hence they form the group. Which of the following does not belong to that group?
    A. H
    B. T
    C. X
    D. D
    E. U
    Answer – E. U

  5. Who amongst the following is facing F?
    A. T
    B. W
    C. V
    D. X
    E. U
    Answer – B. W