Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Puzzles Set 94

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Twelve People – M, Y, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, and X live in twelve different floors of a building(but not necessarily in the same order). The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered twelve. Each one of them also goes to 12 different places namely, Mumbai, Kochi, Patna, New Delhi, Jaipur, Pune, Hyderabad, Ahmedabad, Chandigarh, Bengaluru, Chennai and Kolkata (but not necessarily in the same order) in 12 different dates(Starting from 1 – 20) of 12 different months.

The number of floors above R is same as the number of floors between R and M. The number of floors between R and M is more than four. S lives an odd numbered floor above the floor numbered Seven. The number of floors above S is same as the number of floors between S and X.  The one who goes to Bengaluru lives immediately above S. There are four floors between one who goes to Bengaluru and Chandigarh. The number of floors below V is same as the number of floors between V and W. The number of floors between V and W is more than Two. V lives an even numbered floor below the floor numbered Six. T, S, Y, and O go on two digit prime-numbered dates. Y goes on the second lowest two digit prime date & in the month which has less than 30 days. There are five persons live above the person who goes to Hyderabad and there are five persons live below the person who goes to Ahmedabad. T goes on the lowest two digit prime date & in the month which has more than 30 days. T lives immediately above S. The persons live on the top three floors and the first three floors go in the month which has more than 30 days. X goes on the workers day. S goes on the highest two digit prime date & in the month of November. T goes immediately after the month in which S goes to Kolkata. P goes in the month immediately after O. V goes in the month immediately after X. Q lives immediately above U. P lives immediately above O but not in the top most floor. The person goes in March does not live on the top most floor. There are three persons live between the one who goes in April and the one who goes in March. Q goes to Mumbai on the International Day of Non-Violence. O goes to Kochi on the second highest two digit prime date. Two persons live between the one who goes to Chennai and the one who goes to Pune. Two persons live between the one who goes to Jaipur and the one who goes to Patna. The one who goes to Pune and Jaipur lives on an even numbered floor. The one who goes to Patna does not live on the second floor from the top. The date in which the person goes to New Delhi is 5th. V goes immediately after the date of P. U goes immediately after the date of Q. W goes immediately after the date of U. R goes on the square of the date in which U goes on. M goes immediately after the date of R.


[table]

Floor No Person Month Date Place
12 Q October 2 Mumbai
11 U March 3 Chennai
10 T December 11 Bengaluru
9 S November 19 Kolkata
8 W September 4 Pune
7 R April 9 Hyderabad
6 Y February 13 Ahmedabad
5 X May 1 Chandigarh
4 V June 6 Jaipur
3 P August 5 New Delhi
2 O July 17 Kochi
1 M January 10 Patna

[/table]


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. W lives immediately above the one who goes to Hyderabad.
    B. U lives immediately above S
    C. Only three people live between R and the one who goes to Mumbai.
    D. P goes to Kochi.
    E. All the given statements are true.
    Answer – A. W lives immediately above the one who goes to Hyderabad.

  2. Who amongst the following lives exactly between the fourth floor and the one who goes to Patna?
    A. O, P
    B. M, V
    C. Y, X
    D. S, W
    E. R, Y
    Answer – A. O, P

  3. Which of the following pair represents the person V and the person who goes to Pune?
    A. 4, 6
    B. 2, 6
    C. 4, 8
    D. 2, 8
    E. 6, 8
    Answer – Answer – C. 4, 8

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. Q – Patna
    B. P – Bengaluru
    C. W – Chandigarh
    D. W – Jaipur
    E. M – Mumbai
    Answer – D. W – Jaipur

  5. Q goes on which date?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two
    Answer – E. Two

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y of ten different colleges but not necessarily in the same order have exam on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have exam at two different time slots, i.e 08.00 AM or 11.00 A.M. Each student have different papers namely – English, Maths, Physics, Chemistry, Biology, Micro Biology, Biotechnology, Commerce, Economics, and Electronics.
Only two people have exam between U and Y. Neither T nor V does not have exam on Friday. X has exam on Tuesday at 08.00 A.M. W does not have exam at 11.00 AM. The number of people who have exam between V and S is same as the number of people who have exam between R and W. S does not have exam on any one of the days after T. U does not have exam on any of the days after W. Q has exam immediately before X. X does not have exam on any of the days before V. The one who has exam at 08.00 A.M. Immediately before Y. S has exam immediately after the day of one who has exam on Monday. U does not have exam at 11.00 A.M. Only three people have exam between V and T. The test of Microbiology has scheduled at 8:00A.M. Two persons have exam between the one who has Microbiology exam and the one who has Electronics. The Electronics Test not scheduled on Wednesday. Only one test scheduled between Electronics and Maths. Only two tests scheduled between Commerce and Maths. Economics and Physics scheduled on the same day but neither on Tuesday nor Thursday. Only two tests scheduled between Commerce and Physics. Chemistry and Biology scheduled on the same day. Only two tests scheduled between Chemistry and Biotechnology.


[table]

Person Day Time Slot Subject
V Mon 08.00 AM Economics
Q Mon 11.00 AM Physics
X Tue 08.00 AM Chemistry
S Tue 11.00 AM Biology
T Wed 08.00 AM Commerce
R Wed 11.00 AM Biotechnology
U Thu 08.00 AM Microbiology
P Thu 11.00 AM Maths
W Fri 08.00 AM English
Y Fri 11.00 AM Electronics

[/table]


  1. How many persons have exam at 11’0 clock between T and W?
    A. 5
    B. 6
    C. 2
    D. 4
    E. None of these.
    Answer – C. 2

  2. Who among the following person has exam in English?
    A. Y
    B. W
    C. P
    D. R
    E. S
    Answer – B. W

  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. Q – Tuesday
    B. S – Wednesday
    C. V – Tuesday
    D. P – Friday
    E. W – Friday
    Answer – E. W – Friday

  4. Which of the following is correctly matched?
    A. X – Monday – Chemistry
    B. S – Tuesday – Biology
    C. Q – Friday – Physics
    D. V – Tuesday – Electronics
    E. X – Wednesday – Maths
    Answer – B. S – Tuesday – Biology

  5. Who among the following have exam on Friday?
    A. P, Q
    B. R, S
    C. T, V
    D. W, Y
    E. V, X
    Answer – D. W, Y