Current Affairs PDF

Reasoning Questions – Puzzles Set 85

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI, RRB exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven boxes – A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other but not necessarily in the same order. Each box contains different Chocolates – Snickers, Perk, Kit Kat, 5 Star, Munch, Dairy Milk and Milky bar, but not necessarily in the same order.

Only three boxes are kept between D and G. The Munch box is kept immediately above G. Only one box is kept between the Munch box and A. The Munch box is kept immediately above G. Only one box is kept between the Munch box and A. The Munch box is not second from the bottom of the stack. Only one box is kept between E and A. E is kept above A. The 5 Star box is kept immediately above E. Only three boxes are kept between the 5 Star box and Snickers box. The Perk box is immediately above the Milky Bar box. G is not the Perk box. F is kept immediately below the Dairy Milk box. Only one box is kept between B and the Dairy Milk box.


[table]

Box Position Box name Inside the box
7 C 5 Star
6 E Munch
5 G Kit Kat
4 A Dairy Milk
3 F Snickers
2 B Perk
1 D Milky bar

 

  1. Which of the following boxes is kept immediately below G?
    A. A
    B. B
    C. C
    D. The Snickers Box
    E. The Perk Box
    [spoiler title="Answer " icon="plus" style="fancy"] Answer –A. A

  • What is the position of F in the given stack of boxes?
    A. Second from the top
    B. Third from the bottom
    C. First from the top
    D. Fifth from the bottom
    E. Fourth from the top
    Answer –B. Third from the bottom

  • Which of the following boxes contains Kit Kat?
    A. D
    B. C
    C. G
    D. A
    E. Other than those given as options
    Answer –C. G

  • Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    A. G-Dairy Milk
    B. E-Kit Kat
    C. C-Snickers
    D. D-Perk
    E. A-Kit Kat
    Answer –C. C-Snickers

  • How many boxes are kept between B and the Munch box?
    A. Two
    B. One
    C. None
    D. Three
    E. More than three
    Answer – D. Three

  • II. Study the following information carefully to answer the given questions

    Seven people namely, A, B, C, D, E, F and G have an appointment but not necessarily in the same order. on seven different months(of the same year) namely January, February, April, June, August, October and December. Each of them also likes different colors namely Blue, Pink, Purple, Brown, White, Black and Orange but not necessarily in the same order. 

    The one who likes Black has an appointment on one of the months before April. Only two people have an appointment between the one who likes Black and the one who likes Purple. Only one person has an appointment between the one who likes Purple and the one who likes Orange. The one who likes Orange has an appointment in a month which has 31 days. Only three people have an appointment between the one who likes Orange and E. G has an appointment on one of the months before E. G does not have appointment in the month which has the least number of days. Only three people have an appointment between G and C. Only one person has an appointment between C and the one who likes White. The one who likes White has an appointment before C. The one who likes White has an appointment before C. The one who likes Pink has an appointment immediately before B. B has an appointment in a month which has less than 31 days. Only one person has an appointment between A and F. A has an appointment before F. Only one person has an appointment between F and the one who likes Blue

    Month  Person Colour
    Jan G Pink
    Feb B Black
    April E White
    June A Blue
    August C Purple
    October F Brown
    December D Orange


      1. Who amongst the following as an appointment before the one who has an appointment in December?
        A. B
        B. E
        C. C
        D. The one who likes Orange
        E. The one who likes Brown
         Answer –E. The one who likes Brown

      2. In which of the following pairs, both the persons have an appointment in months which have less than 31 days?
        A. A, F
        B. F, D
        C. B, F
        D. E, D
        E. E, A
         Answer –E. E, A

      3. Which of the following combinations is correct?
        A. G – Pink
        B. A – Purple
        C. F – Orange
        D. B – White
        E. D – Purple
         Answer –A. G – Pink

      4. As per the given arrangement Black is related to April and White is related to June following a certain pattern, which of the following is Blue related to the following same pattern?
        A. February
        B. October
        C. December
        D. August
        E. January
         Answer –D. August

      5. Who amongst the following likes Orange?
        A. F
        B. D
        C. A
        D. B
        E. Other than those given as options
         Answer – B. D