Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 84

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI, RRB exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight People – L, M, N, O, P, Q, R and S live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them also owns a different brand of bikes, namely Hero, Honda, TVS, Yamaha, Royal Enfield, Bajaj, Harley-Davidson and KTM (but not necessarily in the same order). Each one has different Lucky Numbers starting from 1 to 9.

Lucky number of the person who owns Harley Davidson is same as the floor number of the person who owns Bajaj while the lucky number of the person who owns Bajaj is same as the floor number of the person who owns Harley Davidson. Only one person lives between M and the one who owns Royal Enfield. The person who lives in the topmost floor has the highest lucky number. The one who owns Harley-Davidson lives immediately above R, R owns neither Bajaj nor Hero. P does not own Harley Davidson. Only three people live between R and L. The one who owns KTM lives immediately above the one who owns Honda, but not on the topmost floor. The floor number and the Lucky number are same for the persons who own Royal Enfield and KTM. Only one person lives between Q and the one who owns TVS. The number of people leaving above Q is same as the number of people living between Q and O. Only one person lives between the one who owns KTM and S. Lucky number of the person who owns TVS is less than three. Only two people live between N and the one who owns Hero. Lucky number of the the persons who live in the top most floor and ground floor is square number. Q lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only three people live between O and the one who owns Bajaj. N lives an one of the odd numbered floors above the one who owns Bajaj. The persons who live in the floors numbered 4, 6 and 8 have the lucky numbers in multiples of 3.


[table]

Floor No Person Bike Lucky Number
8 M Yamaha 9
7 N Harley Davidson 5
6 R Royal Enfield 6
5 Q Bajaj 7
4 S Hero 3
3 P TVS 1
2 L KTM 2
1 O Honda 4

[/table]


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. R lives immediately above the one who owns Bajaj
    B. P lives immediately above N
    C. Only three people live between Q and the one who owns KTM.
    D. O owns Royal Enfield bike.
    E. All the given statements are true.
    Answer – 1. R lives immediately above the one who owns Bajaj

  2. Who amongst the following lives exactly between S and the one whose lucky number is four?
    A. M, N
    B. R, O
    C. Q, R
    D. L, M
    E. P, L
    Answer – E. P, L

  3. Which of the following bikes does P own?
    A. KTM
    B. Honda
    C. TVS
    D. Royal Enfield
    E. Harley Davidson
    Answer – C. TVS

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which
    one of the following does not belong to the group?
    A. R – Yamaha
    B. N – Bajaj
    C. Q – Royal Enfield
    D. S – KTM
    E. O – TVS
    Answer – C. Q – Royal Enfield

  5. Which of the following is the lucky number of N?
    A. Four
    B. Three
    C. Seven
    D. Five
    E. None
    Answer – D. Five

II. Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V and W live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on. The top most floor is numbered eight. Each of them likes a different colour viz Green, Yellow, Black, Blue, Pink, White, Brown and Orange but not necessarily in the same order. Each of them likes different movies namely viz Avatar, Batman, Spiderman, Power Rangers, Titanic, The Conjuring, La La Land and The Avengers but not necessarily in the same order.

The person who likes La La Land film lives immediately above the person who likes black colour. T likes neither Avatar nor Batman. The one who likes pink does not live on first floor. The one who likes Yellow lives on an even numbered floor but not on floor number 8. Only two persons live between U and the one who likes Yellow. Only one person live between U and the one who likes Pink. Neither T nor R lives on first floor. Only one person lives between R and S, who likes Black. P lives immediately above U, who lives on an odd numbered floor. The person who likes The Conjuring film lives immediately above the person who likes brown colour. Only two persons live between T and P. Q lives on an even numbered floor and immediately above R. The one who likes blue lives on an even numbered floor and live immediately above the person who likes orange. The person who likes Titanic lives immediately below the one who likes Spiderman. The person who likes Batman lives immediately above the person who likes Avatar. R does not like Pink or Orange. Only two persons live between W and the one who likes Green.  Q lives on floor number four. The one who likes White does not live on odd numbered floor. W does not like Brown. There are four floors between the persons who like Power Rangers and The Conjuring.

Floor Person Colour Film Name
8 P Blue Power Rangers
7 U Orange Batman
6 W White Avatar
5 T Pink Spiderman
4 Q Yellow Titanic
3 R Green The Conjuring
2 V Brown La La Land
1 S Black The Avengers


  1. Who among the following lives on floor 2?
    A. S
    B. R
    C. V
    D. T
    E. None of these
     Answer – C. V

  2. Which of the following colours does Q like?
    A. Blue
    B. Orange
    C. Yellow
    D. Brown
    E. None of these
     Answer – C. Yellow

  3. Who among the following likes Avatar?
    A. Q
    B. R
    C. W
    D. S
    E.None of these
     Answer – C. W

  4. Who among the following lives between P and W?
    A. P
    B. R
    C. S
    D. U
    E.None of these
     Answer – D. U

  5. Which of the following is correct?
    A. 4-R-Green-La La Land
    B. 7-W-Blue-Titanic
    C. 5-T-Orange- The Conjuring
    D. 3-Q-Yellow-Batman
    E. None of these
     Answer – E. None of these