Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 76

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions

7 Persons namely Ajay, Mano, Nirmal, Gopi, Pranav, Sai and Raj will appear for a different exam but not necessarily in the same order in 7 different months of the same year namely January, February, April, May, July, September and December.

  • Each of them also like a different genre of Movies namely Family, Action, Comedy, Reality, Animated, History and Thrilled but not necessarily in the same order
  • Gopi will appear for an exam in a month which has only 30days. Only one person will appear between the one who likes Animated movie and Gopi.
  • The one who likes action will appear for an exam immediately before the one who likes Animated movie. The one who likes thriller will appear for an exam neither in the month which has 31 days nor in the month which has 30 days.
  • Only 2 persons will appear for an exam between the one who likes Thriller and Sai. Mano will appear for an exam immediately after Sai and does not like action movie. Raj will appear for an exam immediately before Nirmal. Pranav Likes History movie and appear for an exam in December.
  • The one who likes family movie will appear for an exam in a month which has 31 days. Gopi does not like comedy movie.

[table]

Month Person Movies
January Raj Family
February Nirmal Thriller
April Gopi Reality
May Ajay Action
July Sai Animated
September Mano Comedy
December Pranav History

[/table]


  1. Which of the following genres of Movie does Gopi like?
    1.History
    2.Thriller
    3.Family
    4.Action
    5.Reality
    Answer – 5.Reality

  2. How many persons will appear for an exam between Nirmal and on who likes animated movies?
    1.One
    2.None
    3.Three
    4.Two
    5.More than three
    Answer – 4.Two

  3. As per the given arrangement, Raj is related to Reality movies and Nirmal is related to Action movies following a certain pattern, in the same way Sai related with
    1.Family movies
    2.Thriller movies
    3.Comedy movies
    4.History movies
    5.Animated movies
    Answer – 4.History movies

  4. Ajay will appear for an exam in which of the following month ?
    1.December
    2.May
    3.July
    4.September
    5.None of these
    Answer – 2.May

  5. Who will appear for an exam in December month ?
    1.Pranav
    2.Sai
    3.Raj
    4.Manoj
    5.Ajai
    Answer – 1.Pranav

II. Study the following information carefully to answer the given questions

There are seven different bowls numbered it as 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7 and this bowls painted in different colors of different fruits i.e. Blue, Black, White, Yellow, Pink, Grey and Red but not necessarily in the same order.

  • Bowl which is in Blue color is immediately above the bowl numbered 1. There are only two bowls between the bowl numbered 4 and the bowl which is in Blue color .
  • Bowl which is in white color is above the bowl numbered 4 but not immediately above the bowl numbered 4.
  • Only three bowls are between the bowl numbered 3 and the bowl which is in white color. The bowl which is in Red color is immediately above the bowl numbered 3. The bowl which is in Yellow color is immediately above the bowl bowl numbered 7. Only one bowl is there between the bowl numbered 2 and 5. Bowl numbered 2 is placed above bowl which is numbered 5. Neither bowl numbered 2 nor 1 is in pink color. The bowl numbered 1 is not in black color

[table]

Bowl Number color
6  White
2  Black
4  Pink
5  Red
3  Yellow
7  Blue
1  Grey

[/table]


  1. How many bowls is/are there between the bowl numbered 2 and 7?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.None
    Answer – 3.Three

  2. The bowl numbered 6 is in which color ?
    1.Pink
    2.Red
    3.Yellow
    4.Black
    5.White
    Answer – 5.White

  3. Which of the following pair is correctly matched ?
    1.Yellow – 5
    2.6-Black
    3.Pink – 4
    4.1-Blue
    5.None of these        
    Answer – 3.Pink – 4    

  4. Which of the following condition is correct regarding the bowl numbered 4  and bowl numbered 1?
    1.There are three bowl s between the bowl numbered 4 and 1
    2.The bowl numbered 4 is immediately above the bowl numbered 1
    3.Only two bowls placed between pink color bowl and white color bowl
    4.All of the above is true
    5.None of the above is true
    Answer – 1.There are three bowl s between the bowl numbered 4 and 1

  5. Which of the following color is related with bowl numbered 1?
    1.Black
    2.Yellow
    3.White
    4.Red
    5.Grey
    Answer – 5.Grey