Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 68

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Eight People – A, B, C, D, E, F, and G live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). One of the floors in the building is vacantThe lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them also owns a different brands of laptops, namely Lenovo, Dell, HP, Samsung, Apple, Asus and TOSHIBA (but not necessarily in the same order).

The number of people leaving above F is same as the number of floors between F and D. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person lives between B and the one who owns Samsung. Only three floors between D and the one who owns Apple. The one who owns Asus lives immediately above G, G owns neither Apple nor HP. E does not own Asus. Only three floors between G and A. The one who owns TOSHIBA lives immediately above the one who owns Lenovo, but not on the topmost floor. C lives an one of the odd numbered floors above the one who owns Apple. The number of floors between F and the one who owns DELL is only one. Only one person lives between the one who owns TOSHIBA and the vacant floor. Only two people live between C and vacant floor.


[table]

Floor No Person Laptop
8 B HP
7 C Asus
6 G Samsung
5 F Apple
4 _ _
3 E DELL
2 A TOSHIBA
1 D Lenovo

[/table]


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G lives immediately above the one who owns Apple
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who owns TOSHIBA.
    D. D owns Samsung.
    E. All the given statements are true.
    Answer – A. G lives immediately above the one who owns Apple

  2. Who amongst the following lives exactly between the vacant floor and the one who owns Lenovo Laptop?
    A. B, C
    B. G, D
    C. F, G
    D. A, B
    E. E, A
    Answer – E. E, A

  3. Which of the following floor is vacant?
    A. 5
    B. 7
    C. 4
    D. 3
    E. 6
    Answer – C. 4
    Answer – C. 4

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – HP
    B. C – Apple
    C. F – Samsung
    D. E – Lenovo
    E. D – DELL
    Answer – C. F – Samsung

  5. How many people live between C and E?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two
    Answer – E. Two

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz A, B, C, D, E, F, G, H, I and J of ten different colleges but not necessarily in the same order have seminar on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have seminar at two different time slots, i.e 10.00 AM and 3 P.M
I has a seminar on Tuesday at 10.00 A.M. The number of people who have seminar between G and D is same as the number of people who have seminar between C and H. B has a seminar immediately before I. I does not have seminar on any of the days before G. The one who has seminar at 10.00 A.M immediately before J. H does not has seminar at 3 P.M D has a seminar immediately after the day of one who has seminar on Monday. F does not have seminar at 3 P.M. D does not has seminar on any one of the days after E. Only three people have seminar between G and E. Neither E nor G does not have seminar on Friday. Only two people have seminar between F and J. F does not have seminar on any of the days after H.


[table]

Person Day Time Slot
G Mon 10.00 AM
B Mon 3.00 PM
I Tue 10.00 AM
D Tue 3.00 PM
E Wed 10.00 AM
C Wed 3.00 PM
F Thu 10.00  AM
A Thu 3.00 PM
H Fri 10.00 AM
J Fri 3.00 PM

[/table]


  1. How many persons have seminar at 3’0 clock between G and C?
    A. 5
    B. 6
    C. 2
    D. 4
    E. None of these.
    Answer – C. 2

  2. Who among the following person has seminar at 3 P.M?
    A. C
    B. G
    C. I
    D. F
    E. E
    Answer – A. C

  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. G – Tuesday
    B. I – Wednesday
    C. F – Friday
    D. G – Wednesday
    E. E – Thursday
    Answer – D. G – Wednesday

  4. Which of the following is correctly matched?
    A. D – Monday
    B. C – Tuesday
    C. A – Friday
    D. G – Tuesday
    E. E – Wednesday
    Answer – E. E – Wednesday

  5. Who among the following have seminar on Friday?
    A. I,E
    B. H,J
    C. B,A
    D. D,E
    E. E,C
    Answer – B. H,J