Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : December 19 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs December 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs December 19 2016

  1. How many MoUs have been signed between India and Tajikistan on December 17 to boost  bilateral cooperation between the countries?
    A.7
    B.8
    C.5
    D.4
    Answer  – D.4
    Explanation: President of Tajikistan Emomali Rahmon was on a five-day visit to India from December 14-18, 2016 to hold bilateral talks with Prime Minister Narendra Modi. Prime Minister Narendra Modi and visiting President of Tajikistan Emomali Rahmon witnessed the exchange of 4 MoUs in New Delhi on December 17, following delegation level talks in the area of money laundering and financing of terrorism, avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion, cooperation on broadcasting and bilateral investment treaty

  2. Prime Minister Narendra Modi laid down the foundation stone of the country’s first ever “Indian Institute of Skills” in which of the following Indian state on December 19?
    A.Madhya Pradesh
    B.Uttar Pradesh
    C.Bihar
    D.Gujarat
    Answer  –  B.Uttar Pradesh
    Explanation:
    To conform with the concept of Skill India Campaign, and make India the Skill Capital of the World, Prime Minister Narendra Modi laid down the foundation stone of the first ever “Indian Institute of Skills” at Kanpur, Uttar Pradesh on December 19, 2016, which would empower the youths to be more employable and self-sustainable. The Institute will be set up by the Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in partnership with the Institute of Technical Education, Singapore.

  3. Which among the following body has undertaken a project of digitizing 4000 early printed Bengali Books?
    A.The British Library
    B.National Library of India
    C.World Digital Library
    D.European School of Management and Technology
    Answer  – A.The British Library 
    Explanation:
    The British Library is set to digitise 4,000 early printed Bengali books amounting to more than 800,000 pages as a part of a project under the UK India Year of Culture plans for 2017. The digitisation project is part of “Two Centuries of Indian Print” project, an international partnership between India and UK, led by the British Library to digitize unique material from its South Asian printed books collection. The books are in high demand and span at least 22 South Asian languages. The project has received an additional funding of nearly 500,000 pounds from the Newton Fund.

  4. Which bank has tied with ride hailing service provider Ola to provide cash-on-demand at customers doorstep?
    A.ICICI Bank
    B.HDFC Bank
    C.Yes Bank
    D.Axis Bank
    Answer  – C.Yes Bank
    Explanation:
    Maharashtra based YES Bank has partnered with Indian online transportation network company Ola to provide cash-on-demand at customer’s doorstep. Customers can use the Ola app to book a cab for ‘cash at their doorsteps’. A special “YES Bank” icon will be visible on the Ola App from 11 a.m. to 3 p.m. ustomers can swipe their debit cards to withdraw an amount of up to Rs.2,000 per card.Customers no need to book the cab ride to avail this service.

  5. Name the player who has been honored with the BBC Sports Personality of the Year 2016.
    A.Virat Kohli
    B.PV Sindhu
    C.Andy Murray
    D.Lionel Messi
    Answer  –  C.Andy Murray 
    Explanation: Andy Murray was honored with the BBC Sports Personality of the Year 2016 for a record third time on December 18, 2016. The award was presented by Jessica Ennis Hill and Prince William at a ceremony in Birmingham.The 29-year-old won the title earlier in 2013 and 2015. Murray represents Great Britain in his sporting activities.

  6. Who is the winner of Miss World Beauty Pageant 2016?
    A.Priyadarshini
    B.Natasha Mannuela
    C.Yaritza Miguelina Reyes
    D.Stephanie Del Valle
    Answer  – D.Stephanie Del Valle 
    Explanation:
    Stephanie Del Valle from Puerto Rico was crowned the Miss World 2016 at the event’s grand finale held at the MGM National Harbor near Washington DC on December 18, 2016. The first runner-up was Yaritza Miguelina Reyes Ramirez of the Dominican Republic, while Indonesia’s Natasha Mannuela took third place. Kenya and the Philippines were among the top five.

  7. Who has been appointed as the brand ambassador of the Assam tourism?
    A.Priyanka Chopra
    B.Manisha Koirala
    C.Amir Khan
    D.Amitabh Bacchan
    Answer  –  A.Priyanka Chopra
    Explanation:
    Sarbananda Sonowal led assam government has roped Bollywood actor Priyanka Chopra as the brand ambassador of the state tourism.She will be responsible for the campaign, “Awesome Assam” for a period of two years.

  8. Name the famous Hungarian actress and socialite, famous for her nine marriages, who died in Los Angeles at 99?
    A.Agnes Moorehead
    B.Andrei Karlov
    C.Liza Minnelli
    D.Zsa Zsa Gabor
    Answer  – D.Zsa Zsa Gabor
    Explanation:
    Zsa Zsa Gabor, Hungarian-American actress and socialite died from a heart attack at 99 at her Los Angeles home on December 18, 2016. The Hungarian-born actress appeared in over 70 movies. She made her Hollywood film debut in 1952 in Lovely to Look At. The former Miss Hungary of 1936 rose to fame due to her outlandish personality, extravagant lifestyle and extraordinary series of nine marriages. She married for the first time at the age of 20, and wed for the last time when she was 69-years old.

  9. Karun Nair is associated with which sports?
    A.Football
    B.Tennis
    C.Cricket
    D.Kabbadi
    Answer  – C.Cricket
    Explanation:
    Karun Nair  is an Indian cricketer who plays for Karnataka and India. He is a right-handed batsman and occasional off break bowler.  He scored a triple century in the 5th Test match against England held in MA Chidambaram Stadium, Chennai, and became the second Indian cricketer to score triple century in Test Cricket after Virendra Sehwag. He became the first Indian cricketer to convert his maiden century into a triple century.

  10. India defeated which country to win 2016 Junior Hockey World Cup  at  Lucknow’s Dhyan Chand Stadium?
    A.Belgium
    B.Malaysia
    C.Australia
    D.England
    Answer  – A.Belgium
    Explanation:
    India beat Belgium 2-1 in the final of the 2016 Junior Hockey World Cup on December 18, 2016, at Lucknow’s Major Dhyan Chand Stadium and reclaimed the crown after 15 long years. India has become the first nation to win the hockey junior World Cup at home ground.India won their first title in 2001 in Hobart, Australia.In 1997, India won silver after losing to Australia in the final in Milton Keynes, England.The team is lead by captain Harjeet singh.

  11. Who won the 2016 Hero Indian Super League?
    A.Delhi Dynamos
    B.Atletico de Kolkata
    C.Chennaiyin FC
    D.Kerala Blasters
    Answer  –  B.Atletico de Kolkata 
    Explanation:
    Atletico de Kolkata wins 2016 Hero Indian Super League trophy by beating Kerala Blasters in the finals by 5-4. The final match was held at the Jawaharlal Nehru Stadium in Kochi on 18 December 2016. This is the second time Kolkata has won the league. Atlético de Kolkata was also the winner of the 1st season of ISL when it was started in 2014.

  12. Name the famous American surgeon and the inventor of Heimlich maneuver who died of massive heart attack complications at 96 in Cincinnati on December 17.
    A.Edward patrick
    B.Henry Heimlich
    C.William Heimlich
    D.George Peterson
    Answer  – B.Henry Heimlich
    Explanation:
    Dr Henry Heimlich, who became famous in the 1970s for creating the Heimlich maneuver, technique to save choking victims, passed away at Christ Hospital in Cincinnati on December 17, 2016. He was 96. He suffered massive heart attack in his home in Hyde Park, Cincinnati on December 12 and died of complications on December 17.

  13. Which region of China has birthed the world’s first cloned goat with superfine Cashmere wool?
    A.Guangxi.
    B.Ningxia.
    C.Xinjiang.
    D.Inner Mongolia
    Answer  – D.Inner Mongolia
    Explanation:
    The world’s first cloned goat with superfine Cashmere wool was born in north China’s Inner Mongolia Autonomous Region. The goat will be raised in a center for animal husbandry research conducted by experts from agricultural universities and academies in southwest China’s Yunnan Province and Inner Mongolia.

  14. Harvard University’s Scientists have developed world’s smallest radio receiver using atomic defects in which type of diamonds.
    A.Blue Diamond
    B.Yellow Diamond
    C.Pink Diamond
    D.Brown Diamond
    Answer  –  C.Pink Diamond
    Explanation:
    Scientists from US based Harvard University‘s John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) have developed the world’s smallest radio receiver using atomic-scale defects in pink diamonds.The study was published in the journal Physical Review ApplieD.This tiny radio would be able to operate in space, in harsh environments and even the human body and is biocompatible. It uses tiny imperfections in diamonds called nitrogen-vacancy (NV) centres by replace one carbon atom with a nitrogen atom

  15. Who has been named for the International Press Institute’s (IPI) India Award for Excellence in Journalism, 2016, for outstanding journalistic work done during 2015 in Rajasthan Patrika?
    A.Varun Bhatt
    B.Shilpa Suri
    C.Mahesh Soni
    D.Vivek Patrika
    Answer  –  A.Varun Bhatt
    Explanation:
    The weekly magazine The Week and Varun Bhatt of daily hindi magazine Rajasthan Patrika have been named for the International Press Institute’s (IPI) India Award for Excellence in Journalism, 2016, for outstanding journalistic work done during 2015. Bhatt has been awarded for his investigative report exposing the apathy and negligence of the authorities in fulfilling promises to build a memorial for 1500 tribals, killed during freedom struggle in Mangadh, which is called the Jalianwalabagh of Rajasthan.

  16. E-Commerce Company Amazon has launched a wallet to increase cashless orders for Amazon based transaction. What is the name of the wallet?
    A.Amazon Money
    B.Amazon Pay Balance
    C.Amazon MobiCash
    D.Amazon Pay Quick
    Answer  – B.Amazon Pay Balance 
    Explanation:
    US based Amazon India launched the wallet Amazon Pay Balance in a bid to increase cashless orders and it is limited to Amazon-based transactions. Amazon Pay Balance will helps customers store balances for essential items and solves the pain point of tendering exact amount of cash at the time of delivery. The balance amount will be refunds to the user’s bank account or credit card.

  17. The five day India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF-2016) is organized in which city of Nepal?
    A.Janakpur
    B.Birgunj
    C.Kathmandu
    D.Pokhara
    Answer  – C.Kathmandu
    Explanation:
    The five day India-Nepal Folk Crafts Festival (INCF-2016) begins in Kathmandu, Nepal on December 19, 2016 to promote cultural exchanges between the two countries. Aim: To promote crafts based bilateral relations and enhance cultural exchanges between the artisans of India and Nepal. The INCF-2016 will highlights more than 70 theme based pavilion with focus on folk crafts of India and Nepal, cultural events, live demonstration by crafts-persons and design workshops to be conducted as a part of this festival.

  18. Government is planning to merge various tribunals functioning under different heads to reduce the number of identical functions performed by each tribunal. Which among the following is true regarding the merger?
    i. Government has decided to merge Cyber Appellate Tribunal (CyAT) with the Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT)
    ii. There are 36 tribunals which would be merged to 18.
    iii. The Department of Legal Affairs in the Law ministry will be the nodal agency for administration of various tribunals
    A.Only i & ii
    B.Only ii & iii
    C.All i, ii, iii
    D.None of these
    Answer  – C.All i, ii, iii
    Explanation:
    The Center is planning to merge Cyber Appellate Tribunal (CyAT) with the Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT) to avoid identical functions. There are 36 tribunals functioning in the country dealing with subjects such as income tax, electricity, consumer protection, company laws and railway accidents. The government is seeking to reduce the number of tribunals from 36 to 18 as most of these bodies perform “identical functions”. The Department of Legal Affairs in the Law ministry will be the nodal agency for administration of various tribunals.

  19. The Centre has proposed to amend the Inter-State Water Disputes Act to set up a single Tribunal to adjudicate all Inter-State River Water Disputes. When was the Act enacted?
    A.1952
    B.1941
    C.1956
    D.1959
    Answer  – C.1956
    Explanation:
    The Centre has planned to set up a single, permanent Tribunal to adjudicate all Inter-State River Water Disputes, subsuming existing tribunals, to resolve grievances of states in a speedy manner. The government has also proposed to amend the Inter-State Water Disputes Act, 1956. It directs to form benches to look into disputes as and when required which would cease to exist once the disputes are resolved.