Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 36

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-6): Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F, G and H are eight persons. Each is a professor of a different subject like Maths, Physics, Hindi, English, Geology, Zoology, Botany and History. Each of them having different hobby like Riding, Music, Poetry, Shayari, Painting, Rafting, Cooking and Swimming but not necessarily in the same order. A who likes cooking is a professor of neither History nor Geology. B is a professor of English and does not like either Riding or Poetry. The one who is a professor of Maths likes Shayari. The one who likes Swimming is a professor of Physics and the one who is a professor of Botany likes Music. H doesn’t like Painting. E and F like Music and Rafting, though not necessarily in the same order. D likes Swimming. G is a professor of Zoology and doesn’t like Riding. The one who is a professor of Geology likes Rafting. C is not a professor of History. The one who is a professor of Hindi doesn’t like either Poetry or Painting.

A HINDI COOKING
B ENGLISH PAINTING
C MATH SHAYARI
D PHYSICS SWIMMING
E GEOLOGY/BOTANY MUSIC/RAFTING
F GEOLOGY/BOTANY MUSIC/RAFTING
G ZOOLOGY POETRY
H HISTORY RIDING


  1. Who among of the following likes Riding?
    a) A
    b) B
    c) D
    d) H
    e) None of these
    Answer –d) H

  2. Who among of the following is a professor of History?
    a) E
    b) F
    c) B
    d) H
    e) None of these
    Answer – d) H

  3. C is a professor of which of the following subjects?
    a) Maths
    b) Geology
    c) Zoology
    d) Hindi
    e) None of these
    Answer – a) Maths

  4. Which of the following combinations is definitely correct?
    a) C-Maths-Music
    b) F-Botany-Music
    c) D-Zoology-Riding
    d) B-English-Painting
    e) None is correct
    Answer -d) B-English-Painting
    Explanation :

  5. Which of the following combinations is incorrect?
    a) D-Swimming
    b) A-Hindi
    c) G-Rafting
    d) C-Shayari
    e) None of these
    Answer – c) G-Rafting

  6. Which of the following is G’s hobby?
    a) Painting
    b) Cooking
    c) Riding
    d) Poetry
    e) None of these
    Answer – d) Poetry

Direction(7-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Seven participants P, Q, R, S, T, U and W are sitting in a straight line facing east. All of them have participated in a hundred-metre race. Q sits fourth to the right of the person whose rank is 6th in the race. Either Q or the sixth ranker sits at the extreme end of the line. Only one person sits between Q and W. W is the third ranker. The person whose rank is first sits third to the left of S. S is not an immediate neighbour of W. Only one person sits between T and the person who finished at the second place. P and R are immediate neighbours. P is not at the sixth rank. The person whose rank is fifth sits third to the left of the person who finished seventh.

 Puzzle

  1. Who ranked at the fourth place?
    a) R
    b) S
    c) W
    d) T
    e) None of these
    Answer – b) S

  2. T’s rank in the race is-
    a) second
    b) third
    c) fourth
    d) first
    e) None of these
    Answer – d) first

  3. How many persons are sitting between P and U?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer -c) three
    Explanation :

  4. Who is sitting third to the right of the person who got 5th rank?
    a) R
    b) P
    c) Q
    d) S
    e) None of these
    Answer – c) Q

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts