Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 33

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions
A committee has nine members P, Q, R, S, T, U, V, W and X and it is divided into three groups, viz Shubhas group, Nehru group and Azad group – with three members in each group. There are certain conditions for the formation of the groups. Only three members will be selected in each group. One person cannot be selected for more than one group. P is in the Shubhas group. W is in the Nehru group. R and S are in the same group but not in the group of X. P and Q are not in the same group. T is not in the same group as X but is in the Azad group. U is in the group in which either W or Q or both of them are present. X and W are not in the same group. U is neither with T nor with X.

P SHUBHAS
Q NEHRU
R AZAD
S AZAD
T AZAD
U NEHRU
V SHUBHAS
W NEHRU
X SHUBHAS


  1. R and S are in which of the following groups?
    a) Shubhas group
    b) Nehru group
    c) Azad group
    d) Can’t be determined
    e) None of these
    Answer – c) Azad group

  2. Which of the following statements is true about V?
    a) V is in the Shubhas group with W
    b) V is in the Azad group with P
    c) V is in the Shubhas group with R and S
    d) V is in the Shubhas group with P
    e) None of these
    Answer – d) V is in the Shubhas group with P

  3. U is associated with which of the following groups?
    a) Azad
    b) Nehru
    c) Shubhas
    d) can’t be determined
    e) None of these
    Answer – b) Nehru

  4. Which of the following members represents the Azad group?
    a) RSP
    b) TPQ
    c) TRU
    d) STR
    e) None of these
    Answer – d) STR

  5. Which of the following combinations is true ?
    a) Shubhas group-PQT
    b) Azad group – TRQ
    c) Nehru group – WUQ
    d) Azad group – PXV
    e) None of these
    Answer – c) Nehru group – WUQ

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions
Seven friends P, Q, R, S, M, N and X go to market on different days – Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday for part-time jobs at different places, viz Jaipur, Udaipur, Ajmer, Delhi, Noida, Bhopal and Indore but not necessarily in the same order. R works at the Ajmer but goes there neither on Saturday nor on Thursday. M goes on Tuesday and works at Bhopal. P goes on Friday but works neither at Jaipur nor at Noida. The one who goes on Monday works at Udaipur. The one who works at Jaipur goes there on Wednesday. N works at Noida. X works at Delhi and goes on Saturday. S does not go on Monday.

P FRIDAY INDORE
Q MONDAY UDAIPUR
R SUNDAY AJMER
S WEDNESDAY JAIPUR
M TUESDAY BHOPAL
N THRUSDAY NOIDA
X SATURDAY DELHI

    1. Who among the following works at Udaipur?
      a) P
      b) Q
      c) R
      d) X
      e) None of these
      Answer – b) Q

    2. On which day does N go to market?
      a) Monday
      b) Tuesday
      c) Wednesday
      d) Thursday
      e) None of these
      Answer – d) Thursday

    3. Which of the following combinations is true?
      a) M – Thursday – Bhopal
      b) S – Tuesday – Jaipur
      c) R – Sunday – Ajmer
      d) N – Friday – Noida
      e) None of these
      Answer – c) R – Sunday – Ajmer

    4. Who among the following goes to work on Sunday?
      a) Q
      b) N
      c) M
      d) P
      e) None of these
      Answer – e) None of these

    5. The person going on Saturday works in which of the following place?
      a) Jaipur
      b) Bhopal
      c) Delhi
      d) Indore
      e) None of these
      Answer – c) Delhi

    Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts