Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Puzzles Set 92

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Six People – A, C, D, E, F, and G live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). Two of the floors in the building are vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them likes a different brands of perfumes, namely Adidas, Axe, Fogg, Gillette, Nivea and NIKE (but not necessarily in the same order). All have a different number of chocolates 2, 3, 4, 5, 6 and 8 but not in same order.

The difference of chocolates of C and G is equal to the number of chocolates hold by F. The number of floors above F is same as the number of floors between F and D. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. There are three people live between the two vacant floors. Only three floors between D and the one who likes Gillette. The one who likes Nivea lives immediately above G. The difference of chocolates of D and A is equal to the number of chocolates hold by E. Only three floors between G and A. The one who likes NIKE lives immediately above the one who likes Adidas. C has more chocolates than G. C lives immediately above the one who likes Fogg. D has more chocolates than A. The number of floors between F and the one who likes AXE is only one. The one who likes AXE perfume immediately below one of the vacant floors. The floor number of the vacant floors are even – number. Only two floors are there between the one who likes NIKE and Gillette. C lived immediately below one of the vacant floors and not on the ground floor. C neither lived on floor number 5 nor floor number 3. A has more than 3 chocolates. The one who likes Axe lives on one of the floors below the floor number 4. G does not have 4 chocolates. A has neither 2 nor 6 chocolates. The number of chocolates hold by C, G and F together is “4” less than the number of chocolates hold by E, A and D together.


[table]

Floor No Person Perfume Number of Chocolates
8 _ _ _
7 C Nivea 6
6 G Fogg 2
5 F Gillette 4
4 _ _ _
3 E AXE 3
2 A NIKE 5
1 D Adidas 8

[/table]


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G has 2 chocolates
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who has 5 chocolates.
    D. D likes Fogg.
    E. All the given statements are true.
    Answer – G has 2 chocolates

  2. Who amongst the following lives exactly between the fourth floor and the one who has 8 chocolates?
    A. B, C
    B. G, D
    C. F, G
    D. A, B
    E. E, A
    Answer – E. E, A

  3. Which of the following pair represents vacant floors?
    A. 4, 6
    B. 2, 6
    C. 4, 8
    D. 2, 8
    E. 6, 8
    Answer – Answer – C. 4, 8

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – Nivea
    B. C – Gillette
    C. F – Nivea
    D. E – Adidas
    E. D – AXE
    Answer – A. G – Nivea

  5. The number of chocolates hold by F is?
    A. Four
    B. Three
    C. None
    D. Five
    E. Two
    Answer – A. Four

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y of ten different colleges but not necessarily in the same order have an exam on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student have exam at two different time slots, i.e 08.00 AM or 11.00 A.M. Each one of them likes different brands of pens, namelyParker, Cello, Camlin, Papermate, Natraj, Sheaffer, Lemy, Shanghai Hero, Aurora and Watermen Pens (but not necessarily in the same order).
Only two people have exam between U and Y. Neither T nor V does not have the exam on Friday. X has the exam on Tuesday at 08.00 A.M. W does not have the exam at 11.00 AM. The number of people who have exam between V and S is same as the number of people who have exam between R and W. S does not have exam on any one of the days after T. U does not have exam on any of the days after W. Q has exam immediately before X. X does not have exam on any of the days before V. The one who has exam at 08.00 A.M. immediately before Y. S has exam immediately after the day of one who has the exam on Monday. U does not have the exam at 11.00 A.M. Only three people have exam between V and T. Four people have exam between the one who likes Parker pen and the one who likes Watermen Pens. The one who likes Watermen Pens has the exam on Wednesday. Y does not like Parker. Four people have exam between the one who likes Camlin and the one who likes Aurora. The one who likes Aurora has the exam on Thursday. X does not like Camlin. The one who likes Cello has exam immediately after the one who likes Natraj and immediately before the one who likes Papermate. The one who likes Shanghai Hero has exam immediately after the one who likes Sheaffer. The one who likes Sheaffer has the exam on Thursday.


[table]

Person Day Time Slot Pen
V Mon 08.00 AM Parker
Q Mon 11.00 AM Camlin
X Tue 08.00 AM Natraj
S Tue 11.00 AM Cello
T Wed 08.00 AM Papermate
R Wed 11.00 AM Watermen Pens
U Thu 08.00 AM Aurora
P Thu 11.00 AM Sheaffer
W Fri 08.00 AM Shanghai Hero
Y Fri 11.00 AM Lemy

[/table]


  1. How many persons have the exam at 11’0 clock between X and W?
    A. 5
    B. 6
    C. 3
    D. 4
    E. None of these.
    Answer – C. 3

  2. Who among the following person has the exam at 8 A.M?
    A. Y
    B. W
    C. P
    D. R
    E. S
    Answer – B. W

  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. Q – Tuesday
    B. S – Wednesday
    C. V – Tuesday
    D. P – Friday
    E. W – Friday
    Answer – E. W – Friday

  4. Which of the following is correctly matched?
    A. X – Monday – Parker
    B. S – Tuesday – Cello
    C. Q – Friday – Lemy
    D. V – Tuesday – Papermate
    E. X – Wednesday – Aurora
    Answer – B. S – Tuesday – Cello

  5. Who among the following like Shanghai Hero and Lemy?
    A. P, Q
    B. R, S
    C. T, V
    D. W, Y
    E. V, X
    Answer – D. W, Y