Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 30

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-6): Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V and W are eight members of a family. They belong to three different generations. There are three married couples. They are all sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same manner. R and P are children of S. P are not an immediate neighbour of his mother. S and U are married couples. S the wife of U sits second to the left of her husband. There is only one person sitting between R and his niece V, but that person is not V’s father. T, a bachelor sits third to the right of his uncle P but neither to the opposite nor to the immediate left of his father. V is not an immediate neighbour of her aunt Q. No three females are sitting together. R and his sister-in-law is immediate neighbour.

Explanation : puzzlepuzzle
US, QR and WP are couples. SQWV are females.

  1. How many females members in the family?
    a) three
    b) four
    c) five
    d) can’t be determined
    e)None of these
    Answer – b) four

  2. What is the relation between U and V?
    a) U is the father of V
    b) U is the uncle of V
    c) U is the grandfather of V
    d) U is the nephew of v
    e)None of these
    Answer – c) U is the grandfather of V

  3. How many persons are seating between P and R when counted clockwise.
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e)None of these
    Answer – b) two

  4. If all the members of the family are arranged in alphabetical manner starting from P in clockwise direction, then how many will retain their original position
    a) none
    b) one
    c) two
    d) three
    e)None of these
    Answer – a) none

  5. Four of the following are alike in some manner, find the odd one.
    a) S
    b) Q
    c) P
    d) W
    e) V
    Answer – c) P

  6. Who among the following is T’s father?
    a) W
    b) U
    c) P
    d) R
    e)None of these
    Answer – d) R

Direction(7-10) : Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends sitting around a circular table facing towards the centre. H is on the immediate left of A but is not the neighbour of D or E. C is between E and F. F is on the immediate right of B and G is the neighbour of E.

 Explanation :
Puzzle 

  1. What is the position of H?
    a) Second to the left of A
    b) Fourth to the right of E
    c) Third to the left of B
    d) Immediate left of D
    e)None of these
    Answer – c) Third to the left of B

  2. How many people are sitting between A and C.
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer – c) three

  3. If all the people are arranged in alphabetical manner starting from A in clockwise direction, then how many will retain their original position (excluding A)
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e)None of these
    Answer – a) one

  4. What is true about C.
    a) H is between E and G
    b) H is third to the left of C
    c) C and D are sitting opposite to each other
    d) none is true
    e)None of these
    Answer – d) none is true