Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 27

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. He was advised to abstain ______ all alcoholic drinks.
    1) in
    2) at
    3) from
    4) by
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: (from)
    Abstain meaning-Restrain oneself from doing or enjoying something
    Abstain in hindi– Bachna
    alchol se bachna, isliye se =from

  2.  Are not these slums a disgrace _______ the civic authorities.
    1) for
    2) to
    3) towards
    4) on
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: to
    Disgrace meaning-Loss of reputation or respect as the result of a dishonourable action:
    Disgrace in hindi– Apman

  3. I was disappointed _______ not finding the doctor in his seat.
    1) on
    2) from
    3) at
    4) over
    5) in
    Answer – 3)
    Explanation: Disappointed– Sad or displeased because someone or something has failed to fulfil one’s hopes orexpectations
    hindi meaning– Nirash other other uses– Are you disappointed with me? Pierre’s look turned from disappointed to approving. I’m disappointed in you.

  4. It is not always easy to sympathise ______ an unfortunate man.
    1) with
    2) for
    3) by
    4) at
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: Sympathise meaning– Agree with a sentiment, opinion, or ideology
    hindi meaning-sehmat hona ,sahanubhuti rakhna

  5. When he retires he _____________working here for twenty five years.
    1) will have been
    2) will be
    3) would be
    4) will had been
    5) none of these
    Answer – 1)
    Explanation: will have been

  6. While Sheetal was reading a book, Tuhin _________the IPL match.
    1) was watching
    2) were watching
    3) has been watched
    4) watched
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: was watching

  7. An army major ranks ____________ a captain and a colonel.
    1) among
    2) between
    3) through
    4) over
    5) into
    Answer – 2)
    Explanation: between

  8. There was a blank look _______________ his face.
    1) on
    2) in
    3) about
    4) towards
    5) into
    Answer – 1)
    Explanation: on

  9. Mothers are sometimes blind to the faults of ________________children.
    1) his
    2) her
    3) its
    4) their
    5) them
    Answer – 4)
    Explanation: their

  10. The New Industrial Policy is a result of the confidence the government_______________ in the ___________of the Indian industry.
    1) would, status
    2) has, maturity
    3) has, profitabilty
    4) was, opinion
    5) were, existence
    Answer – 3)
    Explanation: has, profitabilty