Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output with explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input:   not 11 basic 22 create husband 32 29 45 homage in 38
Step I:   11 22 not basic create husband 32 29 45 homage in 38
Step II:  in not 11 22 basic create husband 32 29 45 homage 38
Step III: 29 32 in not 11 22 basic create husband 45 homage 38
Step IV: basic create 29 32 in not 11 22 husband 45 homage 38
Step V:  38 45 basic create 29 32 in not 11 22 husband homage
Step VI: homage husband 38 45 basic create 29 32 in not 11 22
Step VII: is the last step of the above input

  1. Input: ice money 21 13 good 18 12 qualify 35 eligible 41 browse candiates 10
    Which step will be the last but one?
    A)IX
    B)VI
    C)V
    D)VII
    Answer – D)VII
    Explanation :
    The machine arranges words and numbers in the following manner:
    Step I. The first two numbers are arranged in ascending order from the left.
    Step II. The first two words are arranged according to the number of letters present in the word.

  2. How many steps will be required to complete the arrangement?
    1)VI
    2)VII
    3)VIII
    4)X
    Answer – 3)VIII

  3. Which step number is the following output?
    ‘money browse 13 18 ice good 10 12 21 qualify 35 eligible 41 candidates’
    1)III
    2)VI
    3)IV
    4)V
    Answer – 3)IV

  4. How many words/numbers are there between ‘21’ and ‘12’ in Step VII?
    1)Eight
    2)Five
    3)Three
    4)Six
    Answer – 1)Eight

  5. Which word/number would be at the 5th position from the right in Step V?
    1)ice
    2)qualify
    3)10
    4)12
    Answer – 4)12
    Explanation :
    Input: ice money 21 13 good 18 12 qualify 35 eligible 41 browse candidates 10
    Step I: 10 12 ice money 21 13 good 18 qualify 35 eligible 41 browse candidates
    Step II: ice good 10 12 money 21 13 18 qualify 35 eligible 41 browse candidates
    Step III: 13 18 ice good 10 12 money 21 qualify 35 eligible 41 browse candidates
    Step IV: money browse 13 18 ice good 10 12 21 qualify 35 eligible 41 candidates
    Step V: 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 qualify eligible 41 candidates
    Step VI: qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 41 candidates
    Step VII: 41 qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 candidates
    Step VIII: candidates 41 qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12

II. A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: age road own wire tire ink pen uni dice eat
Step I: Uni age road own wire tire ink pen eat dice
Step II: Uni Own age road wire tire ink eat pen dice
Step III: Uni own ink age wire tire eat road pen dice
Step IV: Uni own ink eat age wire tire road pen dice
And stepIV is the last step of the rearrangement

  1. Input: gem stat ace cast omit fan rate uncut era input
    Which of the following would be the final arrangement?
    1)Cast gem fan rate stat uncut omit input era ace
    2)Uncut omit input era ace cast fan gem rate stat
    3)Uncut omit input era ace stat rate gem fan cast
    4)Uncut omit input era ace stat fan gem rate cast
    Answer – 3)Uncut omit input era ace stat rate gem fan cast

  2. In Step III, which of the following word would be at 6th position from the left?
    1)rate
    2)ace
    3)stat
    4)gem
    Answer – 1)rate

  3. Which step number would be the following output?
    Uncut omit gem stat ace rate era input fan cast
    1)II
    2)III
    3)V
    4)IV
    Answer – 1)II

  4. In step IV of the rearrangement, if omit is related to era and rate is related to fan in a certain way, to which of the following would ace be related to, following the same pattern?
    1)rate
    2)input
    3)stat
    4)gem
    Answer – 4)gem

  5. Which of the following would be step VII?
    1)Uncut omit input era ace stat rate gem fan cast.
    2)Uncut omit input era ace rate stat fan gem cast.
    3)Uncut omit input era ace cast fan gem rate stat.
    4)There will be no such step as the input gets rearranged before
    Answer – 4)There will be no such step as the input gets rearranged before
    Explanation :
    Explanation: words starting with vowels are rearranged from the left in the reverse alphabetical order and words starting with consonants are arranged from the right in alphabetical order.
    Input: gem stat ace cast omit fan rate uncut era input
    Step I: uncut gem stat ace omit fan rate era input cast
    Step II: uncut omit gem stat ace rate era input fan cast
    Step III: uncut omit input stat ace rate era gem fan cast
    Step IV: uncut omit input era stat ace rate gem fan cast
    Step V: uncut omit input era ace stat rate gem fan cast

Comments are closed.