Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Readers

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI ,RBI, RRB, SSC, LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

INPUT  : Net Dog Apple Cat Ball Eagle Fan
STEP 1 : Dog Ball Net Cat Fan Apple Eagle
STEP 2 : Ball Fan Dog Cat Eagle Net Apple
STEP 3 : Fan Eagle Ball Cat Apple Dog Net
STEP 4 : Eagle Apple Fan Cat Net Ball Dog
STEP 5 : Apple Net Eagle Cat Dog Fan Ball
STEP 6 : Net Dog Apple Cat Ball Eagle Fan
And step 6 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

INPUT: Bull Mango Grapes Goat Boat Bug Android


STEP 1 : Mango Boat Bull Goat Android Grapes Bug
STEP 2 : Boat Android Mango Goat Bug Bull Grapes
STEP 3 : Android Bug Boat Goat Grapes Mango Bull
STEP 4 : Bug Grapes Android Goat Bull Boat Mango
STEP 5 : Grapes Bull Bug Goat Mango Android Boat
STEP 6 : Bull Mango Grapes Goat Boat Bug Android
Step1: Mango Boat Bull Goat Android Grapes Bug
1       2     3      4       5         6        7
2       5     1      4       7         3        6
5       7     2      4       6         1        3 and so on….
Shift 2nd position word to the first position in each step
Then choose the next word by shifting two positions

  1. How many steps will be required to complete the above input?
    1.Six
    2.Four
    3.Seven
    4.Eight
    5.Ten
    Answer –1.Six

  2. What is the position of ‘Bull’ in the step 5?
    1.Seventh from the right
    2.Sixth from the left
    3.Fourth from the left
    4.Sixth from the right
    5.None of these
    Answer – 4.Sixth from the right

  3. How many words between ‘Grapes’ and ‘Boat’ in step 4?
    1.3
    2.5
    3.6
    4.7
    5.None of these
    Answer – 1.3

  4. Which of the following word get the same position in all the six steps?
    1.Bull
    2.Goat
    3.Bug
    4.Android
    5.None of these
    Answer – 2.Goat

  5. Which of the following would be at the third position from the left end in step 3?
    1.Bull
    2.Goat
    3.Bug
    4.Android
    5.Boat
    Answer – 5.Boat

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

INPUT : 14 12 10 8 6 Monkey Donkey Tiger Lion Rabbit
STEP 1 : 14 12 10 8 6 Monkey Donkey Tiger Lion Rabbit
STEP 2 : 14 10 12 8 6 Monkey Donkey Tiger Lion Rabbit
STEP 3 : 14 10 6 12 8 Monkey Donkey Tiger Lion Rabbit
STEP 4 : 14 10 6 Donkey 12 8 Monkey Tiger Lion Rabbit
STEP 5 : 14 10 6 Donkey Lion 12 8 Monkey Tiger Rabbit
And step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

INPUT : 20 30 Facebook Whatsapp 10 15 Hike Wechat 12 22


STEP 1 : 20 30 Facebook Whatsapp 10 15 Hike Wechat 12 22
STEP 2 : 20 Facebook 30 Whatsapp 10 15 Hike Wechat 12 22
STEP 3 : 20 Facebook 10 30 Whatsapp 15 Hike Wechat 12 22
STEP 4 : 20 Facebook 10 Hike 30 Whatsapp 15 Wechat 12 22
STEP 5 : 20 Facebook 10 Hike 12 30 Whatsapp 15 Wechat 22
1       2     3      4       5         6        7     8      9    10
1       3     2      4       5         6        7     8      9    10
1       3     5      2       4         6        7     8      9    10
1       3     5      7       2         4        6     8      9    10   and so on….
Shift odd number positions in Each Step

  1. Which of the following term exactly comes between ‘30’ and ‘15’ in step 3?
    1.Hike
    2.Whatsapp
    3.10
    4.12
    5.None of these
    Answer – 2.Whatsapp

  2. How many steps will be required to complete the above input?
    1.Three
    2.Four
    3.Five
    4.Six
    5.None of these
    Answer – 3.Five

  3. Which of the following will be the fourth step of the given input?
    1.20 Facebook Hike 30 Whatsapp 10 15 Wechat 12 22
    2.20 Hike Facebook 10 30 Whatsapp 15 Wechat 12 22
    3.20 Facebook Hike 10 30 Whatsapp 15 Wechat 12 22
    4.20 Facebook 10 Hike 30 Whatsapp 15 Wechat 12 22
    5.None of these
    Answer – 4.20 Facebook 10 Hike 30 Whatsapp 15 Wechat 12 22

  4. How many elements are there between Facebook and Whatsapp in step 5?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.None of these
    Answer – 4.Four

  5. Which of the following would be at the fifth position from the right end in step 2?
    1.Hike
    2.Whatsapp
    3.10
    4.12
    5.15
    Answer – 5.15