Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Readers

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

INPUT : expect 30 more funny 41 52 sea 61 ring 36 89 joy
STEP 1 : expect funny 30 more 41 52 sea 61 ring 36 89 joy
STEP 2 : expect funny 89 61 30 more 41 52 sea ring 36 joy
STEP 3 : expect funny 89 61 joy more 30 41 52 sea ring 36
STEP 4 : expect funny 89 61 joy more 52 41 30 sea ring 36
STEP 5 : expect funny 89 61 joy more 52 41 sea ring 30 36
STEP 6 : expect funny 89 61 joy more 52 41 ring sea 36 30
And step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

Input: best 11 all 25 my 47 81 equal 49 strength 16 and


STEP 1 : all and best 11 25 my 47 81 equal 49 strength 16
STEP 2 : all and 81 49 best 11 25 my 47 equal strength 16
STEP 3 : all and 81 49 best equal 11 25 my 47 strength 16
STEP 4 : all and 81 49 best equal 47 25 11 my strength 16
STEP 5 : all and 81 49 best equal 47 25 my strength 11 16
STEP 6 : all and 81 49 best equal 47 25 my strength 16 11
Rule : In step 1 two words picked arranged in alphabetical order and placed it at the left corner and in step 2 , two numbers picked and arranged it in descending order next to words and so on.

  1. Which of the following term exactly comes between 49 and equal  in step 3 ?
    1.my
    2.11
    3.strength
    4.best
    5.None of these
    Answer – 4.best
    Explanation :
    all and 81 49 best equal 11 25 my 47 strength 16

  2. How many elements are there between 25 and 16 in step 5 ?
    1.One
    2.Three
    3.Two
    4.Five
    5.None of these
    Answer – 2.Three
    Explanation :
    all and 81 49 best equal 47 25 my strength 11 16

  3. In step 6, equal and my, 11 and 49 are interchanged then which will be placed between 49 and equal ?
    1.Two
    2.Three
    3.Four
    4.Six
    5.None of these
    Answer – 1.Two
    Explanation :
    all and 81 11 best my 47 25 equal strength 16 49

  4. What is the position of 25 in step 4 from the right end?
    1.Third
    2.Fourth
    3.Sixth
    4.Fifth
    5.None of these
    Answer – 4.Fifth
    Explanation :
    all and 81 49 best equal 47 25 11 my strength 16

  5.  Which of the following will be the final step of the given input ?
    1.all and 16 11 best equal 25 47 my strength 49 81
    2.my and 49 81 equal best 47 25 all strength 16 11
    3.all and 81 49 best equal 25 47 my strength 11 16
    4.all best 81 49 and equal 47 25 my strength 16 11
    5.None of these
    Answer – 4.all best 81 49 and equal 47 25 my strength 16 11

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

INPUT : 29 all 37 over 33 india 51 popular 101 singer 81 left
STEP 1 : all 29 37 over 33 india 51 popular 101 singer 81 left
STEP 2 : all 81 29 37 over 33 india 51 popular singer left 101
STEP 3 : all 81 india 29 37 over 33 51 popular singer left 101
STEP 4 : all 81 india 51 29 over 33 popular singer left 101 37
STEP 5 : all 81 india 51 popular 29 over 33 singer left 101 37
STEP 6 : all 81 india 51 popular 33 over singer left 101 37 29
And step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

Input :    125 every should tell 201 person 113 am 71 199 support 169


STEP 1 : every 125 should tell 201 person 113 am 71 199 support 169
STEP 2 : every 201 125 should tell person 113 am 71 support 169 199
STEP 3 : every 201 support 125 should tell person 113 am 71 169 199
STEP 4 : every 201 support 169 125 should tell person am 71 199 113
STEP 5 : every 201 support 169 tell 125 should person am 71 199 113
STEP 6 : every 201 support 169 tell 125 should person am 199 113 71
Rule : First step which word have same letter arranged in alphabetical order and in second step ordinary number placed next to double letter word and prime number placed right hand side corner in descending order and so on.

  1. How many step will be required to complete the above input ?
    1.Six
    2.Four
    3.Seven
    4.Eight
    5.None of these
    – 1.Six

  2. What is the position of ‘Should’ in the step 4 ?
    1.Seventh from the left
    2.Sixth from the left
    3.Fifth from the right
    4.Sixth from the right
    5.None of these
    Answer – 2.Sixth from the left
    Explanation :
    every 201 support 169 125 should tell person am 71 199 113

  3. Which of the following is fourth to the right of the eighth element from the left end in Step 3?
    1.tell
    2.113
    3.199
    4.Person
    5.None of these
    Answer – 3.199
    Explanation :
    every 201 support 125 should tell person 113 am 71 169 199

  4.  How many words/numbers between tell and 71 in step 6 ?
    1.4
    2.6
    3.5
    4.7
    5.None of these
    Answer – 2.6
    Explanation :
    every 201 support 169 tell 125 should person am 199 113 71

  5. Which of the following would be at the fifth position from the right end in step 2 ?
    1.113
    2.71
    3.am
    4.support
    5.None of these
    Answer – 3.am
    Explanation :
    every 201 125 should tell person 113 am 71 support 169 199