Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: games 79 go glacier 57 14 give 86 63 gender 42 get
Step I: glacier games 79 go 57 give 86 63 gender 42 get 41
Step II: gender glacier games 79 go 57 give 86 63 get 41 24
Step III: games gender glacier 79 go give 86 63 get 41 24 75
Step IV: give games gender glacier 79 go 86 get 41 go 75 36
Step V: get give games gender glacier go 86 41 24 75 36 97
Step VI: go get give games gender glacier 41 24 75 36 97 68
Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: micro 63 make 19 morales 72 25 my map 48 margin 56


Input: micro 63 make 19 morales 72 25 my map 48 margin 56
Step I: morales micro 63 make 72 25 my map 48 margin 56 91
Step II: margin morales micro 63 make 72 my map 48 56 91 52
Step III: micro margin morales 63 make 72 my map 56 91 52 84
Step IV: make micro margin morales 63 72 my map 91 52 84 65
Step V: map make micro margin morales 72 my 91 52 84 65 36
Step VI: my map make micro margin morales 91 52 84 65 36 27

  1. Which element comes exactly between ‘morales’ and ‘make’ in Step III of the given input?
    A. 63
    B. my
    C. 91
    D. micro
    E. 56
    Answer – A. 63

  2. Which of the following combinations represent the sixth and eighth element in Step II of the given input from left end?
    A. 63 and margin
    B. map and 63
    C. 72 and margin
    D. 72 and map
    E. 48 and micro
    Answer – D. 72 and map

  3. If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbes, then howmany numbers multiple of ‘3’ will be formed?
    A. Two
    B. One
    C. None
    D. Three
    E. More than three
    Answer – A. Two

  4. Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in second last step?
    A. micro
    B. 72
    C. morales
    D. 91
    E. margin
    Answer – C. morales

  5. If the Step IV, ’72’ interchange its position with ‘micro’ and ‘morales’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?
    A. 63
    B. my
    C. 52
    D. morales
    E. 72
    Answer – A. 63

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)
Input: 41 sprain 10 early 97 noble 26 65 ankle death
Step I: 97 41 10 early noble 26 65 ankle death sprain
Step II: noble 97 41 10 early 26 ankle death sprain 65
Step III: 41 noble 97 10 26 ankle sprain 65 early
Step IV: death 41 noble 97 10 ankle sprain 65 early 26
Step V: 10 death 41 noble 97 sprain 65 early 26 ankle

Step V is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: omits 36 59 yards 41 elect train 12 lakes 85


Input: omits 36 59 yards 41 elect train 12 lakes 85
Step I: 85 omits 36 59 41 elect train 12 lakes yards
Step II: train 85 omits 36 41 elect 12 lakes yards 59
Step III: 41 train 85 36 elect 12 lakes yards 59 omits
Step IV: lakes 41 train 85 elect 12 yards 59 omits 36
Step V: 12 lakes 41 train 85 yards 59 omits 36 elect

  1. Which element comes exactly between 85 and lake in Step III of the given input?
    A. 59
    B. yards
    C. train
    D. omits
    E. elect
    Answer – E. elect

  2. If in the first step, ’59’ interchanges its position with ‘lakes’ and ‘omits’ also interchanges its position with ’12’ then which element will be to the immediate left of ’41’?
    A. 59
    B. omits
    C. 12
    D. elect
    E. lakes
    Answer – E. lakes

  3. Which of the following combinations represent the first two and last two elements in the step V of the given input?
    A. 41, train and omits, 36
    B. 12, lakes and 36, elect
    C. 12, lakes and omits, 36
    D. lakes, 41 and 36, elect
    E. lakes, 41 and 59, omits
    Answer – B. 12, lakes and 36, elect

  4. Which of the following element is fourth to the right of the one which is ninth from the right end in step V of the given input?
    A. 36
    B. yards
    C. 85
    D. elect
    E. 12
    Answer – B. yards

  5. In which step are the elements ‘train 85 yards 59’ found in the same order?
    A. Third
    B. Fourth
    C. Second
    D. Fifth
    E. The given order of elements is not found in any step
    Answer – D. Fifth