Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Bank PO Level Questions :-

Directions (1 – 5): Answer the questions on the basis of the information given below. 
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input  :  20 mail 85 61 our detail 32 coin 43 16 soon near
Step 1 :  16 mail 85 61 our detail 32 coin 43  soon near 20
Step 2 :  32 16 mail 85 61 our detail coin soon near 20 43
Step 3 :  61 32 16  mail our detail coin soon near 20 43 85
Step 4 :  coin 61 32 16  mail our soon near 20 43 85 detail
Step 5 :  mail coin 61 32 16 our soon 20 43 85 detail near
Step 6 :  our mail coin 61 32 16  20 43 85 detail near soon
And Step 6 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input

Input  : real tear 76 51  appeared 27 in 13 his 35 90 eye


Step 1 : 13 real tear 76 51  appeared in his 35 90 eye 27
Step 2 : 35 13 real tear 76 appeared in his 90 eye 27 51
Step 3 : 76 35 13 real tear appeared in his eye 27 51 90
Step 4 : appeared 76 35 13 real tear in his 27 51 90 eye
Step 5 : his appeared 76 35 13 real tear 27 51 90 eye in       
Step 6 : real his appeared 76 35 13 27 51 90 eye in tear
First words are arranged in ascending order. Step 1 first lesser number placed on the left end and next lesser number placed on the right end, after number arrangements similarly words are arranged in alphabetical order and so on

  1. How many steps are required to complete the rearrangement for the given input ?
    1.6
    2.7
    3.4
    4.5
    5.None of these
    Answer – 1.6

  2. In which step ‘tear appeared in his eye’ found in the same order ?
    1.Step 5
    2.Step 2
    3.Step 4
    4.Step 3
    5.None of these
    Answer – 4.Step 3

  3. What is the position of ‘13’ in the fifth step from the left end ?
    1.Sixth
    2.Fifth
    3.Fourth
    4.Seventh
    5.None of these
    Answer – 2.Fifth

  4. Which element is exactly between ‘in’ and ‘27’ in the fourth step of the given arrangement ?
    1.real
    2.appeared
    3.51
    4.his
    5.13
    Answer – 4.his

  5. Which step would be the following input ?
    his appeared 76 35 13 real tear 27 51 90 eye in
    1.Step 6
    2.Step 3
    3.Step 5
    4.Step 2
    5.None of these
    Answer – 3.Step 5

Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below. 
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.
Input  : 49 61 kindly 25 tell 47 your previous name 97
Step 1 : previous 49 61 kindly 25 tell your name 97 47
Step 2 : your previous 49 kindly 25 tell name 97 47 61
Step 3 : name your previous 49 kindly 25 tell 47 61 97
Step 4 : tell name your previous 49 kindly 47 61 97 25
Step 5 : kindly tell name your previous 47 61 97 25 49
And Step 5 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input

Input  : 101 57 all those 59 moments 93 will be 37 lost 55 in time


Step 1 : moments 101 57 all those 59 93 will be lost 55 in time 37
Step 2 : those moments 101 57 all 93 will be lost 55 in time 37 59
Step 3 : time those moments 57 all 93 will be lost 55 in 37 59 101
Step 4 : will time those moments 57 all 93 be lost in 37 59 101 55
Step 5 : lost will time those moments all 93 be in 37 59 101 55 57
Step 6 : be lost will time those moments all in 37 59 101 55 57 93
Step 7 : all be lost will time those moments in 37 59 101 55 57 93
Step 8: in all be lost will time those moments 37 59 101 55 57 93
Words are arranged in ascending order according to the no of vowels in the words, if the no of vowels are same then it is arranged in alphabetical order.The arrangements of vowels take place on the left end.Numbers are arranged in ascending order on the right end, first prime number then followed by composite number.

  1. Which step would be the following input ?
    time will those moments 57 all 93 be lost in 37 59 101 55
    1.Step 6
    2.Step 4
    3.Step 3
    4.Step 5
    5.None of these
    Answer – 2.Step 4

  2. What is the position of ‘be’ in Step 2 ?
    1.Seventh from the left
    2.Fourth from the right
    3.Fifth from th left
    4.Sixth from the right
    5.None of these
    Answer – 4.Sixth from the right

  3. How many elements are there between ‘will’ and ‘all’ in step 6  ?
    1.2
    2.3
    3.4
    4.5
    5.None of these
    Answer – 1.2

  4. Which of the following would be the fifth from the left end in step 3 ?
    1.all
    2.93
    3.moments
    4.55
    5.None of these
    Answer – 3.moments

  5. How many steps are required to complete the rearrangement for the given input ?
    1.6
    2.7
    3.8
    4.9
    5.None of these
    Answer – 3.8