Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Directions (1 – 5): Answer the questions on the basis of the information given below.
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.
Input – New 48 13 after Rat 99 76 32 Wise High Nab 28 56 Bust
Step 1: 13 new 48 rat 99 76 32 wise high nab 28 56 bust after
Step 2: 28 13 new 48 rat 99 76 32 wise high nab 56 after bust
Step 3: 32 28 13 new 48 rat 99 76 wise nab 56 after bust high
Step 4: 48 32 28 13 new rat 99 76 wise 56 after bust high nab
Step 5: 56 48 32 28 13 rat 99 76 wise after bust high nab new
Step 6: 76 56 48 32 28 13 99 wise after bust high nab new rat
Step 7: 99 76 56 47 32 28 13 after bust high nab new rat wise
Ste 7 is the last step of the above input.
As per the rules followed in above steps, find out each of the following questions:-

INPUT – 84 what sun 14 32 no boy it four 51 27 van 68 92

Explanation :
Step 1): 14 84 what sun 32 no it four 51 27 van 68 92 boy
Step 2): 27 14 84 what sun 32 no it 51 van 68 92 boy four
Step 3): 32 27 14 84 what sun no 51 van 68 92 boy four it
Step 4): 51 32 27 14 84 what sun van 68 92 boy four it no
Step 5): 68 51 32 27 14 84 what van 92 boy four it no sun
Step 6): 84 68 51 32 27 14 what 92 boy four it no sun van
Step 7): 92 84 68 51 32 27 14 boy four it no sun van what 

  1. How many steps are required to complete the following input?
    a) 5
    b) 6
    c) 7
    d) 8
    e) None of these
    Answer – c) 7

  2. In step 5, which of the following is third to the left of ninth from the left end?
    a) 27
    b) 14
    c) what
    d) 84
    e) None of these
    Answer – d) 84
    Explanation :
    Step 5): 68 51 32 27 14 84 what van 92 boy four it no sun
    ninth from left end  = 92 and third to the left of 92  = 84

  3. Which step number has following output: – 32 27 14 84 what sun no 51 van 92 68 boy four it
    a) 3
    b) 4
    c) 5
    d) there is no such step
    e) None of these
    Answer – d) there is no such step

  4. In step 6, if ‘68 is related to 27’ and ’92 is related to it’ then ‘what’ is related to whom?
    a) four
    b) boy
    c) 51
    d) van
    e) None of these
    Answer – a) four
    Explanation :
    Step 6): 84 68 51 32 27 14 what 92 boy four it no sun van
    Here (+ 3 elements) i.e.  What + (3 elements) = four

  5. How many elements are there in between ‘32’ and ‘boy’ in step 4?
    a) 6
    b) 7
    c) 8
    d) 9
    e) None of these
    Answer – c) 8
    Explanation :
    Step 4): 51 32 27 14 84 what sun van 68 92 boy four it n

Direction: Q(6-10) Study the following information carefully and answer the following questions carefully: –
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step
Input – 40 moon best 23 37 car son eye 52 86 92 fat new 19
Step 1): best 19 40 moon 23 37 car son eye 52 86 92 fat new
Step 2): car 23 best 19 40 moon 37 son eye 52 86 92 fat new
Step 3): eye 37 car 23 best 19 40 moon son 52 86 92 fat new
Step 4): fat 40 eye 37 car 23 best 19 moon son 52 86 92 new
Step 5): moon 52 fat 40 eye 37 car 23 best 19 son 86 92 new
Step 6): new 86 moon 52 fat 40 eye 37 car 23 best 19 son 92
Step 7):  son 92 new 86 moon 52 fat 40 eye 37 car 23 best 19
Step 7 is the last step
As per the rules followed in above steps, find out each of the following questions:-

Input – 32 pride girl beauty 48 55 97 run fan 61 72 17 new least

Explanation :-
Step 1): beauty 17 32 pride girl 48 55 97 run fan 61 72 new least
Step 2): fan 32 beauty 17 pride girl 48 55 97 run 61 72 new least
Step 3):  girl 48 fan 32 beauty 17 pride 55 97 run 61 72 new least
Step 4): least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 61 72 new
Step 5):  new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 72
Step 6): pride 72 new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 97 run
Step 7): run 97 pride 72 new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17

  1. Which of the following is step 4?
    a) girl 48 fan 32 beauty 17 pride 55 97 run 61 72 new least
    b) new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 72
    c) least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 61 72 new
    d) run 97 pride 72 new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17
    e) None of these
    Answer – c) least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 61 72 new

  2. Which of the following is last but one step?
    a) 5
    b) 6
    c) 7
    d) 8
    e) None of these
    Answer – b) 6
    Explanation :
    Last but one means second last step

  3. Which element is third to the right of fan in step 4?
    a) 17
    b) 32
    c) pride
    d) girl
    e) None of these
    Answer – a) 17
    Explanation :
    Step 4): least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 61 72 new
    Third to the right of ‘fan’ = 17

  4. What is the position of new from the right in the last step?
    a) 9th
    b) 8th
    c) 10th
    d) 11th
    e) None of these
    Answer – c) 10th
    Explanation :
    Step 7): run 97 pride 72 new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17
    position of ‘new’ from right end = 10th

  5. In step 5 which element is third to the right of 11th from the right end?
    a) 55
    b) girl
    c) pride
    d) fan
    e) None of these
    Answer – d) fan
    Explanation :
    Step 5):  new 61 least 55 girl 48 fan 32 beauty 17 pride 97 run 72
    11th from the right end = 55 so third to the right of ‘55’ is ‘fan’