Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 30

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Bank PO Level Questions :-

  1. Statements: M≤V; P<R; P=M; S>T; R≤T
    Conclusions:
    I. S>M
    II. V=P
    III. P<V
    IV. T<P
    A. Only I is true
    B. Only II is true
    C. None is true
    D. Either II or III and I are true
    E. All are true
    Answer – D. Either II or III and I are true
    Explanation:
    P=M<R≤T<S; M≤V

  2. Statements: B<P; P≤S; S=M; M≥F; Q≥M; M<O
    Conclusions:
    i. P≤F
    ii. B<Q
    iii. Q≥M
    iv. F<O
    A. Only I, II and III are true
    B. Only II is true
    C. Only II,III and IV are true
    D. Neither I nor II is true
    E. None is true
    Answer – C. Only II,III and IV are true
    Explanation:
    B<P≤S=M≥F; Q≥M<O

  3. Statements: A ≥ B; F < E; A ≤ D; F ≤ B;C = B
    Conclusions:
    I. C < E
    II. D ≥ B
    III.A ≥ F
    IV.E > D
    A. Only II is true
    B. Only III is true
    C. Either I or II true
    D. II and III are true
    E. I and II are true
    Answer –D. II and III are true
    D≥A≥B=C≥F<E

  4. Statements: P=M; Q≤R; T>Q; M<R
    Conclusions:
    I. M < R
    II. R > T
    III. P > T
    IV. P > Q

    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only I and II are true
    D. Only II and III are true
    E. Only IV is true
    Answer – B. Only I is true
    Explanation:
    T>Q≤R>M=P

  5. Statements: S = A; R < T; R ≥ S ; P ≥ Q; Q > A
    Conclusions:
    I. P > S
    II. Q > S
    III. T < A
    IV. A ≥ R

    A. Only I is true
    B. Only II is true
    C. Only I and II are true
    D. Only III and IV are true
    E. All are true
    Answer – C. Only I and II are true
    Explanation:
    P≥Q>A=S≤R<T

Direction(6-10): Study the following information to answer the given questions
P$Q means P is not smaller than Q
[email protected] means P is neither smaller than nor equal to Q
P#Q means P is neither greater than nor equal to Q
P&Q means P is neither greater than nor smaller than Q
P*Q means P is not greater than Q

  1. Statements: A $ M, P @ L, K # P, A $ L
    Conclusions:
    I. K # L
    II. A @ P
    III.L*A
    IV.M # P
    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer – D. Only III is true
    Explanation:
    $ = ≥
    @ = >
    # = <
    & = =
    * = ≤
    KL≤A≥M

  2. Statements: W*N, K * V, Y @ V, W @ K
    Conclusions:
    I. Y @ K
    II. W $ N
    III.W @ Y
    IV.W @ V
    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer – B. Only I is true
    Explanation:
    N≥W>K≤V<Y

  3. Statements: T * Y, S # M, Y $ S, M @ K
    Conclusions:
    I. K # S
    II. Y @ M
    III.T # M
    IV.Y @ K
    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer – A. None is true
    Explanation:
    T ≤Y ≥ SK

  4. Statements: S @ L, L # M, M & B, B * Q
    Conclusions:
    I. Q $ M
    II. B @ L
    III.S @ Q
    IV.L @ Q
    A. I, II and III are true
    B. I, II are true
    C. I, III are true
    D. I, III and IV are true
    E. All are true
    Answer – B. I, II are true
    Explanation:
    S>L<M=B≤Q

  5. Statements: C # P, P * L, L @ E, E $ M
    Conclusions:
    I. M # P
    II. M @ L
    III.P # E
    IV.L # C
    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer – A. None is true
    Explanation:
    C<P≤L>E≥M