Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Coded Inequalities Set 37

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Direction(1-5): Study the following information to answer the given questions
A$B means A is not smaller than B
[email protected] means A is neither smaller than nor equal to B
A#B means A is neither greater than nor equal to B
A&B means A is neither greater than nor smaller than B
A*B means A is not greater than B

  1. Statements: O & A, A $ R, R # S, S * Q
    Conclusions:
    I. Q @ R
    II. S @ O
    III. R & O
    IV. R # O

    A. Only I is true
    B. Only III is true
    C. Only IV is true
    D. Either III or IV is true
    E. Either III or IV and I are true
    Answer – E. Either III or IV and I are true

  2. Statements: A * E, E $ F, F # O, O @ L
    Conclusions:
    I. L # F
    II. E @ O
    III. A # O
    IV. E @ L

    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer – A. None is true

  3. Statements: B @ Q, Q # A, A & L, L * N
    Conclusions:
    I. N $ A
    II. L @ Q
    III. B @ N
    IV. Q # N

    A. I, II and III are true
    B. I, II and IV are true
    C. I, III and IV are true
    D. I, III and IV are true
    E. All are true
    Answer – B. I, II and IV are true

  4. Statements:  E # M, M * N, N @ O, O $ P
    Conclusions:
    I. P # M
    II. P # N
    III. M # O
    IV. N @ E

    A. II and III are true
    B. II and IV are true
    C. III and IV are true
    D. I, and IV are true
    E. All are true
    Answer – D. II, and IV are true

  5. Statements: A $ E, E @ F, F * G, G # H
    Conclusions:
    I. H @ E
    II. A $ G
    III. E @ H
    IV. A @ F

    A. None is true
    B. Only I is true
    C. Only II is true
    D. Only III is true
    E. Only IV is true
    Answer – E. Only IV is true

Directions (Q.No – 6-10) In these questions, relationships between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.

Give Answer
A. If only Conclusion I follows
B. If only Conclusion II follows
C. If either Conclusion I or II follows
D. If neither Conclusion I nor II follows
E. If both Conclusions I or II follow

  1. Statement:  B≥E<N<Q<R=S
    Conclusions:
    I. S>E
    II.Q<B
    Answer – A. If only Conclusion I follows

  2. Statement:  P≥Q>R<E=G>N
    Conclusions:
    I. P>G
    II. R>N
    Answer – D. If neither Conclusion I nor II follows

  3. Statement:  A>S>P>O=E
    Conclusions:
    I. P≥E
    II. S>E
    Answer – B. If only Conclusion II follows

  4. Statement:  A=B≥C, D<C
    Conclusions:
    I. A≥D
    II. B>D
    Answer – B. If only Conclusion II follows

  5. Statement:  P≥R<Q=D>E>O
    Conclusions:
    I. P>E
    II. Q>O
    Answer – B. If only Conclusion II follows