Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions penned by Yogit

Direction: Q (1– 5)
P&Q means ‘P’ is greater than ‘Q’.
P%Q means ‘P’ is smaller than ‘Q’.
[email protected] means ‘P’ is either greater than or equal ‘Q’.
P$Q means ‘P’ is either smaller than or equal to ‘Q’.
P#Q means ‘P’ is equal to ‘Q’

  1. Statements: – A%B, B$C, C#D, D&E
    Conclusions: – 1) A&E 2) B#D
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3)  If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    Explanation :
    A<B<=C=D>E (We can’t say anything about A and E and D>= B)

  2. Statements: – [email protected], B$C, C#D, D&E
    Conclusions: – 1) A & C 2) C & E
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3) If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 2) If only conclusion 2 is true
    Explanation :
    A>=B <=C = D>E ( A >=C we can’t say but C is always greater than E)

  3. Statements: – A&B, B$C, C&P, [email protected]
    Conclusions: – 1) D&B 2) A&P
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3)  If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 1) If only conclusion 1 is true
    Explanation :
    D>=A>B<=C>P (first conclusion directly follows and second doesn’t follow)

  4. Statements: – A$B, C&D, D#B, A$E
    Conclusions: – 1) [email protected] 2) C&B
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3)  If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Explanation :
    E>=A<=B=D<C  (both conclusions directly follows)

  5. Statements: – B&A, C#B, D#C, D&E
    Conclusions: – 1) A&C 2) B&E
    1) If only conclusion 1 is true
    2) If only conclusion 2 is true
    3)  If either conclusion 1 or 2 is true
    4) If neither conclusion 1 nor 2 is true
    5) If both conclusions 1 and 2 are true
    Answer – 2) If only conclusion 2 is true
    Explanation :
    A<B=C=D>E  (second directly follows)

  6. What should come in place of question mark to make R> T always true?
    P = R > Q ? T <S
    a) >
    b) <
    c) >=
    d) =
    e) both a and c
    Answer – e) both a and c
    Explanation :
    P = R >Q >T <S and P = R>Q>=T<S in both cases R will be greater than T

  7. Which of the following should be placed in the blank spaces in order to complete the given expression such that A < P is always false.
    _ <= _ < _ >_
    a) PNCA
    b) ALPC
    c) PNAL
    d) PLAC
    e) None of these
    Answer – c) PNAL
    Explanation :
    P<=N<A<L (here A is always greater than P)

  8. Which of the following expression is definitely true if the expression A>B=C>D<E is always true?
    a) B>E
    b) D<A
    c) E>C
    d) D =B
    e) None of these
    Answer – b) D<A
    Explanation :
    Directly follows from the given expression

  9. Which of the following symbol replace the question mark (?) in the given expression in order to make the expression A>C and E<B definitely true?
    A > B ? C >=D = E
    a) <=
    b) >
    c) <
    d) >=
    e) either a or b
    Answer – b) >
    Explanation :
    A > B > C >=D = E (A>C and E<B always true)

  10. What should come in place of blank spaces to make A>C and C<D always true in the expression A_B_C_D.
    a) >=, >, =
    b) >=, <, =
    c) >=,>, <
    d) =, >=, =
    e) None of these
    Answer – c) >=,>, <
    Explanation :
    A >=B>C<D (A>C in all cases and similarly D>C in all cases)

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts